-->
godinnen en beeldvorming op nissaba

Godinnen en beeldvorming
home | info | artikelen alfabetisch | godinnen index | forum | contact |

Nissaba weblog

Op het weblog van Nissaba worden religieuze en mythologische beeldvorming, rolpatronen, vooroordelen en stereotiepen tegen het licht gehouden. Laat je niet langer in een hokje duwen en wees jezelf.

Godinnen

Religie, mythologie en beeldvorming. Godinnen uit de hele wereld op Nissaba.

Alle artikelen

Lees de Alfabetische lijst.

 


 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Iraanse vrouwenbetogi… | Home | Max Dashu: women powe… |

Zomaar wat links naar de internationale vrouwendag op 8 maart.

Woensdag 05 Maart 2008, 9:35 pm - Categorie: maatschappij http://www.vrouwendag.nl/VDNL/Waarom_Vrouwendag/

WAAROM VROUWENDAG ? DE GESCHIEDENIS:

Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart. Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.
Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend. Vanaf 1978 wordt in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk 8 maart gevierd. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.

[Ontleend aan een lemma door Roeleke Vunderink in Vrouwenlexicon. Tweehonderd jaar emancipatie van A-Z. Onder redactie van Hedy d'Ancona, Annemarie Kloosterman, Selma Leydesdorff, Anja van Oostrum, Dorien de Wit en Maggy Groenewald-Froger (eindredactie). Utrecht, uitgeverij Het Spectrum, 1989, (Scala-reeks)]

Voor uitgebreider informatie zie:
Internationale Vrouwendag 8 maart - overzichtsartikel op de website van Opzij.
het IIAV-dossier Ontstaansgeschiedenis van 8 maart, Internationale Vrouwendag
het IIAV-dossier De oorsprong van internationale vrouwendag
Affiches over 8 maart, Internationale Vrouwendag (IIAV, Schatten uit het beeldarchief)
Temma Kaplan: On the socialist origins of International Women's Day. In: Feminist Studies 11, no.1 1 (1985), pp. 163-171. Een zeer uitvoerig en kritisch artikel, dat op onderdelen tot andersluidende oordelen komt over de oorsprong van Vrouwendag.
8 maart 2008 %u2013 100 jaar sinds het begin van Internationale Vrouwendag (LSP.be, februari 2008). Artikel op de site van de Belgische Linkse Socialistische Partij
http://www.vrouwen-in-de-wetenschap.leidenuniv.nl/index.php3?m=&c=13

De Annie Romein-Verschoorlezing wordt vanaf 1989 jaarlijks gehouden ter viering van de Internationale Vrouwendag. De lezing is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Leiden en het weekblad Vrij Nederland.

19e Annie Romein-Verschoor lezing op vrijdag 7 maart 2008

Over sekse, geld en een maternalistische overheid, door Henriëtte Prast

Vrouwen zijn betere beleggers dan mannen, maar onderhandelen slechter over hun salaris. Rara, hoe kan dat? De gedragseconomie probeert op zulke vragen een antwoord te geven. Anders dan in de traditionele economie is daarbij niet de rationele mens het uitgangspunt, het feitelijk gedrag van mensen, of dat nou rationeel is of niet.
Datum 7 maart 2004
Tijd 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is er koffie
Plaats Lipsius Gebouw, zaal 011
Cleveringaplaats 1 te Leiden

Lees verder.
Felix Meritis: De seksualisering van de maatschappij. Waar gaat het eigenlijk over?

Erotische clips op MTV en TMF - de Utrechtse gouden bikiniposter - Deep Throat bij de publieke omroep - paaldansende huisvrouwen - vaginacorrecties. Iedereen praat over de seksualisering van de maatschappij, maar wat is dat eigenlijk precies? Is alle maatschappelijke opwinding over dit onderwerp terecht? Waar ligt de grens tussen seks en porno? Wordt het vrouwelijk zelfbeeld echt zo sterk beïnvloed door het schoonheidsideaal of laten vrouwen zich te gemakkelijk in een slachtofferrol drukken? Is het terecht dat de overheid paal en perk stelt aan de verbeelding van vrouwen als lustobject in het publieke domein of moeten we oppassen voor Haagse zedenmeesterij en betutteling?

Onder leiding van Opzij-hoofdredactrice Cisca Dresselhuys discussieert een panel van vier deskundigen over deze thema's. Het panel bestaat uit: Sylvain Ephimenco (journalist, columnist bij Trouw), Arie Boomsma (presentator EO-programma 40 dagen zonder sex), Myrthe Hilkens (redactrice bij De Pers en een van de vrouwen achter de actiegroep Beperkt Houdbaar) en Marli Huijer (filosofe, voormalig Opzij-hoogleraar Gender en Biomedische Wetenschappen, nu lector Filosofie aan de Haagse Hogeschool en senior-onderzoeker aan de Universiteit Leiden).

Wanneer: 8 maart, 15.00-17.30 uur
Waar: Felix Meritis, Keizersgracht 342, Amsterdam
Kosten: € 5,00
Kaarten verkrijgbaar aan de kassa. Wil je zeker zijn van een plaats, dan kun je reserveren via (020) 623 13 11 of via Felix Meritishttp://www.women-inc.nl/?nid=26

Mama Cash, WOMEN Inc. en La Strada frissen met een spetterend middagprogramma graag voor je op hoe belangrijk het is om de meest basale vrouwenrechten te blijven bewaken en zeker op 8 maart. Wethouder Hennah Buyne van Amsterdam opent een afwisselend middagprogramma met debat, fotografie, presentaties, optredens en literatuur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Met antwoord op de vragen: hoe behoed je jezelf en anderen voor armoede, hoe bestrijd je mensenhandel effectief en welke bijzondere vrouwenprojecten slagen er in om op positieve wijze aan vrouwenrechten bij te dragen?

Met optredens van Joy Wielkens, Zanillya en DJ Suna, gepresenteerd door Kirsten van den Hul en Aaliyah Bochah. Klik hier voor de e-flyer

Zaterdag 8 maart 2008 - 12.30-18.30 gratis entree
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 Amsterdam

Programma:

12:30 Inloop en inleiding
13:00-13:20 Openingswoord door wethouder Hennah Buyne
13:20-14:30 WOMEN Inc. - ‘Mind the Gap’ met optreden van Joy Wielkens

Het overgrote deel van de mensen die in armoede leven zijn vrouw. Hoe maken we van armoede een maatschappelijk probleem en niet enkel een probleem van de vrouwen in armoede zelf? Verschillende initiatieven laten zien hoe je jezelf en anderen kan behoeden voor armoede. Met onder meer Paulien Osse, Dress for Succes en School is Cool.

14:30-14:45 Intermezzo met DJ Suna
14:45-16:00 La Strada - Rights and Roses

Op welke manier kan het beschermen van vrouwenrechten bijdragen aan het bestrijden van mensenhandel? La Strada International, het Europese netwerk van mensenrechtenorganisaties, presenteert haar rapport over vrouwenrechten en mensenhandel, in aanwezigheid van internationale experts op dit gebied. Met het start-schot van de internationale 2008 La Strada campagne voor vrouwenrechten. Engels gesproken. www.lastradainternational.org

16:00-16:15 Intermezzo met Zanillya en DJ Suna
16:15-17:30 Mama Cash - Afsluiting Campagne 88 dagen

Make Your Move for Women’s Rights! Met deze slogan vraagt Mama Cash 88 dagen lang extra aandacht voor vrouwenrechten, werft ze fondsen voor vrouwenprojecten en roept ze op tot actie. Met een feestelijke afsluiting aandacht voor de resultaten en hoogtepunten. Bovendien lanceert Mama Cash het Economic Rights Fund waarbij vrouwengroepen vertellen over hun bewonderenswaardige werk. 88dagen.mamacash.nl

17:30-18:30 Fun en ontmoeting met DJ Sunahttp://www.hermihartjes.nl/

Op 8 en 9 maart speelt Hermi Hartjes in het kader van de Internationale Vrouwendag de voorstelling ELIZABETH I, the Virgin Queen...so what
over de lusten en lasten van een Engelse vorstin, ongewenst geboren, vervloekt, maar 'ik regeer!'

Elizabeth 1, the Virgin Queen so what...
400 Jaar na haar dood maakt Koningin Elizabeth I van Engeland ons deelgenoot van haar heimelijke lusten en wereldlijke lasten.
Eindelijk een kijkje in haar gevoelsleven. Ongewenst geboren, vervloekt, bastaard, kleine hoer, intrigante, altijd op haar hoede, ijdel, intelligent, muzikaal, geslepen, humeurig, besluiteloos of lijdend aan het borderline syndroom, megalomaan?
Het monster uit Rome doet haar in de ban. De zeug van de Medici probeert haar zonen te slijten.
“Nee, geen nageslacht in mijn baarmoeder. Geen man die bezit neemt van mijn lichaam en de baas wordt over mijn gevoel. Zij die mij penetreren, penetreren Engeland. Dat kan en zal ik niet toestaan. Ik, de uitverkorene.
Begeerte ruist koortsachtig onder de rokken van mijn hofdames maar helder moet ik zijn. Helder denken en regeren. Ik, de Virgin Queen.
Frankrijk, Spanje, Rome, Ierland, de Armada, kom maar op.
Ja, ik heb het zwakke lichaam van een vrouw maar de geest en wilskracht van een man… Ik regeer!”

8 maart 15.00 uur Parooltheater,
21.00 uur Pieterspoortsteeg 33
Amsterdam
9 maart 14.30 uur HELMERTHEATER
Broekheurnering 1050
Enschede


http://www.womeninparadise.nl/
Jaarlijks in Paradiso maakt Women in Paradise zich sterk voor de viering van 8 maart: Internationale Vrouwendag.2008 is het jaar waarop Internationale Vrouwendag haar 100-jarig bestaan viert en de feestdag sinds 30 jaar officieel is erkend door de VN. De Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin, tijdens de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910.
'Women in Paradise' biedt een origineel en gevarieerd festival waarop verschillende genres samenkomen: van experimental pop tot new jazz, van rock tot cabaret... Sterke, inspirerende, vrouwelijke artieksten van diverse nationaliteiten treden op in alle zalen van Paradiso.
Natuurlijk zijn mannen ook welkom.

Mmv. oa. Ellen ten Damme, Marynka & the Flowers featuring Fay Lovsky (RUS/NL) en Marlies Somers featuring Candy Dulfer.
Wanneer: 8 maart, 20.30 uur (kleine zaal & kelder), 23.00-05:00 uur (grote zaal)
Wie: Women In Paradise
Waar: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Kosten: € 15,00 (inclusief lidmaatschap Paradiso)

http://redactie-tng.opzij.nl/opzij/show/id=19801

Anke Manschot

We hebben deze dag van strijdbaarheid en solidariteit te danken aan communistische en socialistische vrouwen die in het begin van de vorige eeuw leefden. Onder hen bevonden zich vele feministen.
Zij vochten ervoor dat de arbeidersbeweging ook voor de gelijkberechting van de vrouw zou strijden.
Deze linkse feministen van de eerste golf organiseerden in 1910 een Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen. Deze conferentie stond helemaal in het teken van het kiesrecht voor vrouwen. De Duitse feministe en socialiste Clara Zetkin stelde hier voor om jaarlijks een internationale vrouwendag te organiseren om het kiesrecht voor vrouwen af te dwingen. Op die dag zouden vrouwen wereldwijd moeten demonstreren, folders moeten uitdelen en acties moeten voeren. Op die conferentie waren deelnemers uit zeventien landen aanwezig. Er was ook een Nederlandse afvaardiging.

| | Auteur: Els Geuzebroek

Dit artikel is keer gelezen.

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.


Alle godinnen

Ga naar alle godinnen op de oude site.

Laatste reacties

Cologne escort ag…: Thanks for sharing this content! https://cocoon-es cort.com/escort-cologne..
Ben Veldstra: Hallo Els, Ik zou graag van jou of lezers willen horen of ze me iets kunnen vertellen, over de betek…
Fried van Bijnen: Uit de vraag: "bestaan er geniale vrouwen dan ???" door Knox op 16-04-’08 om 21:01 uur, leid ik af da…
E. Verel: Mijn achternaam is een levend monument voor de godin,met haar vele verbasteringen, als Vrel, Verhel, …
Prof. MUSTER: Inmiddels is het Delftse Sprookjesmuaseum opgeheven, 4 Andere Musea in Delft boden geen extra-Museumr…
Prof. MUSTER: Ik ben natuurlijk geen expert in Sankrit Pakrit Kanada of Urdu maar deze tekens lijken bijna dezelfde…
andries oost: Kritiek en reflectie Er was wel een goed stuk van Els Geuzebroek, waar ik op zou willen reageren. Wat…
Fried: Prachtig artikel heb je gevonden, Els. Philipke heeft er jammer genoeg nog steeds geen antwoord op ge…

Reorganisatie

Op dit moment worden alle godinnen overgezet naar een nieuwe database. Omdat dat veel werk is, zal het een tijd duren voor alles is overgezet. Veel crosslinks gaan nog terug naar de oude pagina's omdat eerst alle entries moeten worden toegevoegd.
Voor suggesties en commentaar kun je terecht op het forum.

Video's

Woensdag 09 September 2009 at 11:33 pm


Forum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek