-->
godinnen en beeldvorming op nissaba

Godinnen en beeldvorming
home | info | artikelen alfabetisch | godinnen index | forum | contact |

Nissaba weblog

Op het weblog van Nissaba worden religieuze en mythologische beeldvorming, rolpatronen, vooroordelen en stereotiepen tegen het licht gehouden. Laat je niet langer in een hokje duwen en wees jezelf.

Godinnen

Religie, mythologie en beeldvorming. Godinnen uit de hele wereld op Nissaba.

Alle artikelen

Lees de Alfabetische lijst.

 


 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

De boerka is vernederend

Dinsdag 23 Juni 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws De boerka is een wandelende gevangenis, waarin vrouwen van hun rechtmatige vrijheid worden beroofd. Het is dan ook helemaal terecht dat Sarkozy hem wil verbieden. Nederland moet er een voorbeeld aan nemen.
Bron:
Zie ook http://www.elsevier.nl/web/10239350/Nieuws/Buitenland/Nicolas-Sarkozy-wil-geen-burqas-in-Frankrijk.htm

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Vrouw-van-de-Wereld/239418/Inderdaad-Sarko,-de-burqa-is-vernederend.htm

Els Geuzebroek Dinsdag 23 Juni 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

Een daad van barmhartigheid - slavernij in Amerika

Donderdag 18 Juni 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws In de tweede helft van de 17e eeuw vluchten veel mensen uit Europa naar Amerika. De slavernij is in deze tijd nog in ontwikkeling. Centraal in dit boek van Toni Morrison staat de zestienjarige Florens, die door haar moeder in slavernij is weggegeven aan de avonturier Jacob Vaark, hoewel deze in principe tegen mensenhandel is. De moeder hoopt dat de mogelijkheden van haar dochter op die manier verbeteren.
Toni Morrison heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze periode om te begrijpen onder hoe slavernij werd geassocieerd met racisme. In de beginperiode van de kolonisatie konden ook blanken in een positie van slavernij terecht komen, via het systeem van contractarbeid. Daarbij werden ze met een schuldenlast opgezadeld die systematisch vergrootte, zodat hij nooit kon worden afbetaald, terwijl ze als werkers nauwelijks rechten hadden. In de praktijk verrichtten ze levenslang onbetaald werk, terwijl ze waren gebonden door schulden.
Morrison zocht uit onder wat voor omstandigheden mensen naar Amerika trokken, en hoe hun lot vervolgens daar verliep.
Na Bacon’s Rebellion, een opstand van zwarten, Indianen, halfbloeden, contractarbeiders en vrijgemaakten in 1676 werd in 1680 een nieuwe wet uitgevaardigd waarmee onderscheid werd gemaakt tussen zwarte en blanke slaven. Vanaf dat moment hadden blanken eigendomsrechten over zwarten en waren ze zelfs gerechtigd deze te doden. Op het moment dat deze wet was werd vastgelegd was de maatschappij nog niet helemaal van de implicaties doordrongen. In deze tijd speelt de geschiedenis van de zwarte Florens zich af.
Lees een interview over deze geschiedenis met Toni Morrison op de website van de VPRO. Het boek is uitgegeven in 2008.

Lees verder

Els Geuzebroek Donderdag 18 Juni 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Egypte gaat bewijzen dat Duitsland de buste van Nefertiti stal

Maandag 15 Juni 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws In de soap over Nefertiti begint een nieuwe scene. Toonde de Zwitserse kunsthistoricus Henri Stierlin pas nog aan dat de beroemde buste in Berlijn nep is, nu gaat Zahi Hawass bewijzen dat het hoofd uit Egypte is gestolen en illegaal naar Duitsland is vervoerd.

Het argument dat het beeld niet voorkwam op de transportlijsten uit Egypte wijst er volgens Stierlin op dat het dus geen relevante vondst betrof, maar Zahi Hawass gaat het inzetten als bewijs dat het een gestolen artefact betreft.
Hawass verwacht binnenkort voldoende informatie te hebben ingezameld om bij Duitsland officieel een verzoek in te kunnen dienen.

Bron: http://historiek.net/

Els Geuzebroek Maandag 15 Juni 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

Vrouwelijke hoogleraren; de mythe van het gebrek

Vrijdag 05 Juni 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Dat er in Nederland te weinig vrouwelijke hoogleraren zijn, is meer een gevolg van onprofessioneel handelen bij de aanstellingen dan van een gebrek aan vrouwelijk talent. Dat komt naar voren uit het promotie-onderzoek van Marieke van den Brink. Op dit moment is één op de tien hoogleraren vrouw. Nederland staat onderaan de Europese ladder en voldoet bij lange na niet aan de Lissabon-norm van vijfentwintig procent.
Bij het onderzoek naar de benoemingsprocedures ontdekte Van den Brink dat vrouwen stelselmatig in het nadeel zijn doordat er bij de uiteindelijke beslissing niet werd gelet op de papieren maar op persoonlijke belangen en de eigen kennissenkring.
De stelling dat de voorkeur uitgaat naar 'kwaliteit' en dat er om die reden niet wordt gelet op het geslacht weerspreekt de praktijk dat onder vrouwen veel kwaliteit voorkomt, voor zover dit meetbare kwalificaties zoals publicaties betreft. Van de 3322 hoogleraren die tussen 1995 en 2005 benoemd zijn, is slechts 12 procent vrouw.
Door benoemingscommissie te informeren over mechanismes bij gender, selectie en netwerken kan worden bereikt dat vrouwelijk talent niet zo snel over het hoofd wordt gezien.

Bron: http://www.vn.nl/Wetenschap/ArtikelWetenschap/VrouwelijkeHooglerarenDeMytheVanHetGebrek.htm

Els Geuzebroek Vrijdag 05 Juni 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Henri Stierlin: beroemde buste van Nefertiti is een vervalsing

Vrijdag 05 Juni 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws De Zwitserse kunsthistoricus Henri Stierlin beweert in zijn nieuwste boek dat de beroemde buste van de Egyptische koningin Nefertiti een kopie is, gemaakt om het gebruik van oude pigmenten te testen. Het moest dienen als model voor een portret waarop ze een bepaalde halsketting droeg. Het zou in 1912 zijn gemaakt in opdracht van de archeoloog Ludwig Borchardt door de kunstenaar Gerardt Marks.

Stierlin, die 25 jaar aan zijn onderzoek heeft gewerkt, baseert zijn conclusie op een aantal gegevens. Zo zou het voor Egyptenaren, voor wie een beeltenis gelijk stond aan de persoon, als een belediging worden opgevat dat het beeld maar één oog heeft. Terwijl Egyptenaren de schouders horizontaal plaatsten, hangen de schouders van het Nefertiti-beeld verticaal, en vertoont het beeld de stijlkenmerken van de Art Nouveau van het begin van de 20e eeuw.
Ook ontbreekt een beschrijving van het beeld uit de wetenschappelijke verslagen en uit de transportlijsten van de verscheping van kunst naar Duitsland. Het beeld werd niet genoemd door Franse archeologen die betrokken waren bij de opgravingen op het archeologische terrein waar het is gevonden. De vroegste wetenschappelijke beschrijving dateert pas van 11 jaar na de vondst, uit 1923.
Dat het beeld zou hebben gediend als model in een werkplaats en niet voor publiek gebruik was bedoeld is op grond van soortgelijke gegevens al eerder betoogd.
Het beeld zelf kan vanwege het gebruikte pleisterwerk niet worden gedateerd, maar de gebruikte pigmenten zijn echt oud.

Lees ook dit artikel op historiek.net.
Bron:
Sinds het beeld in 1923 werd tentoongesteld, eist Egypte al teruggave van de bustehttp://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,25436791-12377,00.html

Els Geuzebroek Vrijdag 05 Juni 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

Vrouwelijk talent komt nog steeds niet aan bod

Woensdag 03 Juni 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Overschatting van mannen en onderschatting van vrouwen zorgt ervoor dat er nog steeds te weinig vrouwelijke hoogleraren worden benoemd. Ook het feit dat mannen bij het scouten en werven op elkaar zijn gericht, draagt daaraan bij.Dat concludeert Marieke van den Brink (Radboud Universiteit Nijmegen) op basis van een cijferanalyse van alle 3.322 benoemingen aan dertien Nederlandse universiteiten tussen 1999 en 2005, een inhoudsanalyse van bijna duizend benoemingsrapporten en 64 interviews met leden van benoemingsadviescommissies. Van den Brink promoveert 7 april op haar onderzoek.

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1158170.ece/Vrouwelijk_talent_komt_nog_steeds_niet_aan_bod

Els Geuzebroek Woensdag 03 Juni 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

Video toont praktijk vrouwenhandel

Dinsdag 02 Juni 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws n Italië is door de politie een video online geplaatst waarop te zien is hoe een Roemeense vrouwenhandelaar een landgenote mishandelt en bedreigt, om haar zo tot prostitutie te dwingen. De man zegt tegen de vrouw: "Ik heb macht over leven en dood van je: nu ben je dood en word je opnieuw geboren voor een nieuw leven"

De vrouw werkt inmiddels samen met de politie om het mogelijk te maken iets tegen de seksslavinnenhandel te doen. Veel vrouwen durven geen aangifte te doen vanwege de mishandeling, maar ook omdat er wordt gedreigd de familie van de vrouwen iets aan te doen. Soms worden vrouwen die proberen te ontsnappen vermoord om als voorbeeld te worden gesteld.
De Roemeen is inmiddels op verzoek van de Italiaanse politie aangehouden aan de Roemeense grens.

De video is hier te zien: Bekijk de video (er zit wel reclame voor).

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1136270/2009/02/05/Video-toont-ruwe-praktijk-mensenhandel.dhtml

Els Geuzebroek Dinsdag 02 Juni 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Alle godinnen

Ga naar alle godinnen op de oude site.

Laatste reacties

Barbara shocker: Ik heb nog nooit iemand gezien of gehoord van een man als Heer Bubuza, Heer Bubuza is een God in mens…
Ben Veldstra: Hallo Els, Ik zou graag van jou of lezers willen horen of ze me iets kunnen vertellen, over de betek…
Fried van Bijnen: Uit de vraag: "bestaan er geniale vrouwen dan ???" door Knox op 16-04-’08 om 21:01 uur, leid ik af da…
E. Verel: Mijn achternaam is een levend monument voor de godin,met haar vele verbasteringen, als Vrel, Verhel, …
Prof. MUSTER: Inmiddels is het Delftse Sprookjesmuaseum opgeheven, 4 Andere Musea in Delft boden geen extra-Museumr…
Prof. MUSTER: Ik ben natuurlijk geen expert in Sankrit Pakrit Kanada of Urdu maar deze tekens lijken bijna dezelfde…
andries oost: Kritiek en reflectie Er was wel een goed stuk van Els Geuzebroek, waar ik op zou willen reageren. Wat…
Fried: Prachtig artikel heb je gevonden, Els. Philipke heeft er jammer genoeg nog steeds geen antwoord op ge…

Reorganisatie

Op dit moment worden alle godinnen overgezet naar een nieuwe database. Omdat dat veel werk is, zal het een tijd duren voor alles is overgezet. Veel crosslinks gaan nog terug naar de oude pagina's omdat eerst alle entries moeten worden toegevoegd.
Voor suggesties en commentaar kun je terecht op het forum.

Video'sForum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek
Forum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek