Verdwenen leger van Cambyses teruggevonden - door twee shockdockmakers
Dinsdag 10 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Italiaanse archeologen beweren dat ze in de woestijn bij Siwa de resten hebben gevonden van een Perzisch leger dat rond 525 v.o.j. verdween in een zandstorm. Met hulp van de plaatselijke bevolking werden honderden menselijke overblijfselen en voorwerpen gevonden.
Het orakel van Amon had het blijkbaar niet erg op de Perzen begrepen. Een paar eeuwen later zou de Macedoniër Alexander de Grote tijdens zijn verovering van Egypte en Perzië Amons zegen hebben ontvangen, en hij werd uitgeroepen tot de zoon van Zeus (Amon). Alexander werd erkend als legitieme farao van Egypte en installeerde de Griekse Ptolemeïsche dynastie. Vervolgens trok hij naar Babylon en maakte een einde aan de Perzische dynastie van de Achaemeniden.
De botten en voorwerpen zijn gevonden in het woestijnzand bij Siwa. Achaemenidische pijlpunten en een dolk maken aannemelijk dat het inderdaad om Perzen uit de tijd van Cambyses gaat.
Archeologen Angelo en Alfredo Castiglioni hadden enige credits omdat ze twintig jaar geleden de goudstad Berenike Panchrysos hadden gevonden. Daarom hebben ze het voordeel van de twijfel, omdat dat toch wat weg heeft van 'echte archeologen'.
Hetzelfde duo blijkt echter een verleden te hebben als documentairemaker... en wel in het genre van de shockumentary, oude shockdocs, waarvan eigenlijk niet eens helemaal zeker is of het niet gaat om mockumentaries, nepdocumentaires die zich presenteren als echt. De Castiglioni's maakten films in de stijl van Mondo Cane van ondermeer Jacopetti, een soort documentaires dat vreemde menselijke gebruiken over de hele wereld registreert, of althans zegt te registreren. Deze gebruiken zijn vaak schokkend en wreed. De Castiglioni's maakten een soort antropologische registraties van primitieve Afrikanen, een uitdrukking die je tegenwoordig niet meer mag gebruiken, die er allerlei schokkende initiatierituelen en verminkingsrituelen op nahielden. Misschien zijn er ook dingen in scène gezet, maar in elk geval was het doel wel sensatie. Van hun werk is helaas niets op het internet terug te vinden. Dit is in elk geval een minpunt op het conto van het duo. De vraag rijst of er werkelijk pijlpunten en schedels echt in het zand lagen of dat ze zijn rondgestrooid voor een mockumentary.
Hier is nog meer kritiek op de vondst door een aantal Iraanse archeologen, die zich onder andere baseren op een inscriptie van Darius over Cambyses. Uit niets blijkt dat er ooit een leger van Cambyses is verdwenen, zeker niet van zo'n opvallende omvang. Dus het verhaal van Herodotus is vermoedelijk geen historische gebeurtenis. Het zou misschien een Egyptische mythe kunnen zijn die hij heeft overgenomen. Wie weet komt deze uit dezelfde schatkamer als de mythe van het door een vloedgolf verzwolgen leger van de farao dat de achtervolging van het joodse volk door de woestijn had ingezet.
Als het inderdaad geen spullen van Cambyses en zijn leger zijn, wat is het dan? Iets anders, of hebben de gebroekers in shockumentary-stijl zelf een archeologisch terrein samengesteld? De boel opgelicht dus? Misschien vinden de meesten het verhaal te kinderachtig om om ophelding te vragen, maar het is toch een vraag die antwoord nodig heeft. Moet archeologische oplichting mogen, bijvoorbeeld om de archeologen scherp te houden? Volgens mij dient het de goede zaak niet echt.
Lees ook dit artikel in de daily mail met foto's.
Lees ook dit artikel op discovery.
Bron http://www.nu.nl/wetenschap/2119746/verdwenen-leger-van-cambyses-teruggevonden.html
| | Auteur: els-geuzebroek
Dit artikel is keer gelezen.
Geen reacties