Taliban vernietigen Gandhara erfenis in Pakistan
Maandag 23 November 2009, 12:00 am - Categorie: geschiedenis, nieuws
Abdul Nasir Khan, curator van het Taxila Museum, dat een grote verzameling oudheden beheert, wijst op het dreigende gevaar als niets aan de ontwikkeling wordt gedaan. Taxila, dat 20 kilometer van Islamabad ligt, is een van Pakistans grootste archeologische attracties. Het was een boeddhistisch centrum van de vijfde eeuw v.o.j. tot de tweede eeuw. Nu het geweld in het gebied steeds meer toeneemt, durft niemand zich er meer te begeven. Er zijn aanwijzingen dat er een aanval op het museum op handen is. Het gevolg is dat het museum al wekenlang geen bezoeker meer heeft gezien.
Het rijk Gandhara bestond van ca. de 6e eeuw v.o.j. tot de elfde eeuw. Chandragupta Maury stichtte het rijk Maurya, nadat hij op Alexander de Grote een overwinning had behaald, die tot India was opgerukt. De Maurya namen vele tradities over van de Achaemeniden, de Perzische dynastie die door Alexander was overwonnen. Zijn kleinzoon Ashoka introduceerde het boeddhisme in


Italiaanse archeologen die al sinds 1956 in de Swatvallei werken, stopten met hun werkzaamheden toen in 2007 de Taliban hier de sharia eisten. In september 2007 bliezen de Taliban een zevende-eeuws boeddhabeeld in Jihanabad op. Het beeld was een van de meest prominente overblijfselen van de Gandhara-cultuur. Na vele moorden en bomaanslagen in de vallei sloot het Swatmuseum in 2008 en werden veel oudheden geëvacueerd. Het leger stationeerde in het museum. Door aanslagen in de omgeving is het gebouw inmiddels ernstig beschadigd. Ook werd veel antiek aardewerk van rond het begin van de jaartelling dat nog aanwezig was door de impact verwoest.
Dit jaar zijn de Taliban nog verder opgerukt en is het geweld nog meer toegenomen. In het gebied waren vijftien tot twintig landen bezig met onderzoek, maar alles ligt nu compleet stil.
In het zuidelijker gelegen Peshawar is het niet veel beter. In het verleden trok het gebied duizenden toeristen, maar sinds een half jaar is het er uitgestorven. De museums zijn leeg, de archeologische terreinen verlaten en de toeristenindustrie ligt stil.
Bron: http://www.hindu.com/2009/11/19/stories/2009111951260300.htm
| | Auteur: Els Geuzebroek
Dit artikel is keer gelezen.
Geen reacties