Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Aisha Qandisha [Andere spelling: Lalla Aisha](Aisa (winti)) vorige || volgende (Aithra)


'Aisha Qandisha. Ook Lalla 'Aisha ('vrouw Aisha'). Marokkaanse volksfiguur, belichaming van de seksuele drang van vrouwen die mannen tot haar slaaf maakt. Ze woont bij bronnen of stromend water. De naam Aisha Qandisha is verwant met de west-Semitische Ashera, die als titel Qadishtu droeg, de 'heilige Ashera'. Deze had ondermeer de functie van heilige prostituee, en was verbonden aan tempelseks. Haar naam is overgeleverd door de Fenicische kolonisten. Mogelijk kwam de naam Aisha al eerder voor vanwege verwantschap met de Egyptische Isis. In Egypte kwam het Semitische Qadishu voor als de godin Qetesh, een vorm vanAstarte. Bij de Grieken werd zij Aphrodite.

'Qadishu' (in de bijbel het woord 'qadesh') betekent heilig. Dit woord werd ook gebruikt voor de aan de tempel verbonden prostituees, omdat deze seks een 'heilige' functie had, zoals in Deuteronomium 23:17 voor mannelijke prostituees. Uit de wet van Hammurabi blijkt dat kinderen die uit deze verbintenissen waren geboren, 'kinderen van God' werden genoemd. Als het woord Qadesh in de bijbel echter voor heilige seks wordt gebruikt, geeft de vertaling altijd iets als 'pleger van sodomie' (mannelijke prostituees), 'hoer', etc. Dus hoewel uit het Hebreeuws nog blijkt dat het om een heilige functie ging, werd het in de tijd dat de huidige bijbel werd gecompileerd al als een verderfelijk gebruik gezien. In de Arabische aanduiding van Aisha Qandisha als djinn is deze 'demonisering' overgenomen.
In de Arabische overlevering leven de namen Isis en Qadishu verder voort als Aisha en Khadija, vrouwen die een rol speelden in het leven van de profeet Mohammed.
'Aisha Qandisha verschijnt in menselijke gedaante, soms als aantrekkelijke jonge vrouw met naakte borsten, maar andere keren weer als oude heks. Ze is echter altijd te herkennen aan haar koeie- of geitevoeten. Mannen die dit zien moeten een ijzeren mes in de aarde steken, om te voorkomen dat ze van haar bezeten raken. Dit kan leiden tot her verlies van seksuele behoefte. Het doorboren van een plaats of voorwerp met een ijzeren pin of spijker is een algemeen middel in de wereld van de magie om de macht van een geest te beperken. De geest of demoon wordt symbolisch vastgeketend, zodat hij niets meer kan uitrichten. Dat het mes in de aarde moet worden geslagen, is misschien een verwijzing naar een band van Lalla 'Aisha met de aarde.
Door rituelen waarin offers en extatische muziek centraal staan, kan het slachtoffer genezen. Er bestaat een repertoire met muziek voor 'Aisha Qandisha. Hierdoor wordt een trance-situatie opgewekt bij de dansers. Deze extatische dansen gaan terug op een pre-islamitische tijd. Berbers voerden wilde dansen uit, tegen de klokrichting in rond een vuur, waardoor ze in een extatische toestand geraakten. Tijdens deze seances zouden mensen dieren als een gehoornde geit of een kat waar hebben genomen. Deze traditie is verwant aan de wijd verbreide, orgiastische festiviteiten voor Isis en Bacchus of Dionysos. Dat het ritueel een vorm van shamanisme is, blijkt uit de 'metamorfoses' in dieren die de deelnemers ondergaan.

In de islam leeft de traditie ondermeer voort in de dans van de derwishen, in het soefisme. De derwish voert een dans uit waarbij hij razendsnel rondtolt, tot hij bevangen wordt door een trance. Ook beschrijvingen van bepaalde Marokkaanse sufirituelen kwamen hiermee overeen. Tijdens de slavenhandel is het animistische ritueel meegenomen naar Amerika, waar Surinamers nog in trance raken als ze tijdens intensieve, collectieve dansrituelen bezeten worden door de winti Aisa-winti.
'Aisha Qandisha's metgezel was de djinn Hammu Qaiyu. Zijn naam herinnert aan Baal Hammon, die in Noord-Afrika door de FeniciŽrs gezamenlijk met Astarte werd vereerd. In Noord-Afrika heette Ashera Tanit. Ashera-Tanit en Baal Hammon kunnen ook worden geÔdentificeerd met de Egypische Hathor of Isis en Amon. Ook Isis' naam is verwant aan de naam 'Aisha. De Egyptische spelling van Isis was Aset, maar de uitspraak kwam volgens bepaalde interpretaties waarschijnlijk meer overeen Aysha of Ayshee.

© nissaba.nl

Deze pagina is 10674 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Aisa (winti), Isis, Asjera, Qetesh

Functies: demoon, extase, sexualiteit
Lexicon: djinn
Attributen: geitevoeten, koe

Landen/volken: Amazigh
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden