Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Hebe(Hebat) vorige || volgende (Hekate)


Gevleugelde Hebe, de schenkster van de Olympus, brengt nektar en ambrozijn naar de goden. Daarmee behielden de goden hun eeuwige jeugd.
Gevleugelde Hebe, de schenkster van de Olympus, brengt nektar en ambrozijn naar de goden. Zo behielden de goden hun eeuwige jeugd

Hebe is de Griekse godin van de jeugd; schenkster der goden in Griekenland. Ook Dia of Ganymede (Ganymeda). Haar Latijnse naam is Iuventas. Zij schonk de goden op de Olympus de nektar, een verjongingsdrank, het levenswater dat het eeuwige leven schonk. Ze heette de 'bekerdraagster' van de goden. Ze werd afgebeeld met in haar handen de beker die de drank der onsterfelijkheid bevatte. Hebe was in de Griekse godenwereld de dochter van Zeus en Hera. Haar broers waren Ares en Hephaistos. Nadat de mannelijke Ganymedes Hebes functie op de Olympos had overgenomen, werd Herakles haar echtgenoot.
Hebe wordt ook wel geÔdentificeerd met haar moeder Hera. Ze wordt bijvoorbeeld genoemd als parthenogene moeder van Ares en Eris, toen zij een slakrop aanraakte; dit kan ook echter Hera zijn geweest toen zij een bloem aanraakte. Ze is misschien te beschouwen als het maagdelijke aspect van een triadische godin.
In Phlious en Sicion werd ze Ganymeda of Dia ('heldere' of 'hemelse') genoemd. Dia kan ook worden geÔdentificeerd met Hera. Dia werd genoemd als de eerste vrouw van Ixion, die later huwde met Nephele, een wolk in de gedaante van Hera. Ook werd Dia ooit verleid door Zeus in de gedaante van een hengst.
In de Orphische hymnen komt een Hipta (aardmoeder) voor, die werd geassocieerd met de wijn- of biercultus van Dionysos of Zeus Sabazios. Sabazios wordt wel beschouwd als een andere naam voor Hebe of de Hittietische of Hoerrietische Hepa, Hepit, Hebat of Hepatoe. Hipta huwde de Hittietische stormgod, die te vergelijken is met Hercules. Op een Hattische afbeelding in een rotsreliŽf werd Hipta/Hebat afgebeeld staande op een leeuw, tijdens haar huwelijk met de stormgod. Dit komt overeen met het huwelijk van Hebe met Hercules, die ritueel wordt herboren in het hol van de NemeÔsche leeuw die hij heeft gedood.
Hebe is via deze Hittietische godin ook wel gelijkgesteld aan Eva (Chawwa), de 'Moeder van alle leven'. Eva stond juist op het punt onsterfelijkheid te verwerven voor haar en Adam toen ze uit het paradijs werd verdreven, zoals Hebe niet langer op de Olympus mocht wonen. Eva heeft ook overeenkomsten met Hera, een ander aspect van dezelfde godin; beiden beheren ze een tuin met een heilige boom, die wordt bewaakt door een slang.
De eerste juni was een feestdag voor Hebe; ze werd dan geŽerd tegelijk met Juno of Hera. Ook 25 december ontving ze offers en gebeden, tegelijk met ondermeer Athene, Hestia en Moira.
Herakles werd via een imitatie van een geboorteritueel een zoon van Hera; hierdoor is Hebe een zuster van haar man.

© nissaba.nl

Deze pagina is 13235 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: jeugd
Andere namen: Ganymeda, Dia, Uventas
Verwant: Hera, Dia, Ganymede, Eris, Iuventas, Hebat, Eva


Functies: bekerdraagster, eeuwig leven, schenkster, onsterfelijkheid, verbanning, huwelijk
Attributen: beker, nektar, sla
goden: Ares, Hephaistos, Heracles, Ixion
Mythische plaatsen: Olympus

Landen/volken: Grieken
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden