Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Haumea(Hatmehit) vorige || volgende (Hebat)


Haumea. Hawaii. Haumea was onder andere een naam voor Papa. Ze was onder andere een geboortegodin en vruchtbaarheidsgodin van de wilde planten.
Ze was de moeder van de vulkaangodin Pele. Ze werd ook wel met haar ge´dentificeerd. Een andere dochter was Hi'iaka of Laka, de godin van Hula. Haumea komt in de verhalen voor als beschermster van de landbouw en van de geboorte. Als geboortegodin leerde ze de vrouwen hoe ze hun kinderen moesten baren.
De kinderen van Haumea waren geboren in het mythische land Kauihelani of Hapakuela, of ook Holani-ku. Ze werden geboren vanuit verschillende delen van haar lichaam. Er werd gezegd dat haar generatie uit 'de hersens' of het hoofd was geboren.
Volgens de priesters van Kane en Kanaloa van Maui zeiden dat de eerste man door Haumea was gemaakt. Door anderen werd gezegd dat Haumea samen met Kane en Kanaloa van over zee naar Hawaii kwam. Ze zou 'vreemde en lawaaierige wezens' hebben gebaard.
Haumea bezat een houten stok of tak, Makalei genaamd, die vissen aantrok. Ook kon ze zich hiermee naar wens jong of oud maken. Ze kon zich verjongen of worden wedergeboren, en trouwde op die manier met haar eigen kinderen en kleinkinderen. Het laatste kind dat ze op deze manier kreeg was Kio, en deze werd de voorouder van de koningen.
De stok kwam van een boom die altijd voedsel gaf. Ze veranderde zichzelf eens in een boom, waarin ze haar echtgenoot verborg toen men hem wilde offeren.
Als Papa is Haumea's echtgenoot Wakea. Als Kamehaikana trouwt ze met Makea en leeft ze in een vallei op Oahu. Terwijl ze een keer op visvangst is, wordt Makea gevangen genomen door mannen die hem willen verbranden. Bij een boom haalt ze het gezelschap in en vraagt afscheid te mogen nemen. Als ze haar man omhelst, opent de boom zich, en ze verdwijnen in de boom. Pogingen de boom om te hakken leiden tot de dood van de houthakkers. Een identiek verhaal wordt verteld over Papa, wiens man Wakea wordt gevangen om te offeren terwijl zij zich op zee bevindt. Ook hij wordt gered met behulp van een boom.
Haumea speelt in verschillende verhalen een rol als beschermster van de geboorte. Ze verkrijgt de 'boom met veranderende bladeren', die een zingende bloesem heeft, als ze Muleiula een pijnloze bevalling schelt. De boom schiet wortel op Maui. Hij wordt echter door iemand omgehakt, maar een paar takken blijven behouden, die worden vergoddelijkt, waaronder de tak Kakalei.
De boom is wel ge´nterpreteerd als bamboe, dat werd gebruikt om fluiten van te snijden en ook werd gebruikt voor tovenarij.

De Maori vertelden dat Haumea een reuzin was die haar eigen kinderen opat.

© nissaba.nl

Deze pagina is 7154 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Papa, Pele

Functies: geboorte, metamorfose
Attributen: toverstaf
goden: Wakea

Landen/volken: Hawaii, PolynesiŰ

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden