Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Papa(Pakhet) vorige || volgende (Pax)


Papa. 'Plat'. Aardgodin (maakster van het land), beschermster van het eerste leven op Hawaii en Nieuw-Zeeland. Naam: Papa-ha-nau-moku (zij die het land heeft voortgebracht). Op Hawaii heette ze ook wel Haumea. Als Haumea is ze de beschermster van de geboorte en van de landbouw. Ook werd ze vereerd als de moeder van de vulkaangodin Pele. Haar echtgenoot op Hawaii was Wakea; in Nieuw-Zeeland de hemelgod Rangi (ook wel Raki); Op Tahiti was ze gehuwd met Tu-Tum.
Papa op Hawaii voorzag de eilanden van een onderzees fundament. Ze huwde met Wakea, het eerste stamhoofd, kreeg vele kinderen en overstelpte het volk met geschenken. Toen Wakea een incestueuze relatie begon met zijn dochter, verliet ze uit boosheid de aarde en strafte de mens met sterfelijkheid. Tevens was dit het begin van een samenleving onderverdeeld in klassen. Een van haar kinderen was de eerste slaaf.

De Papa van Nieuw-Zeeland (Maori's) was gehuwd met Rangi. Hun verstrengeling was zo innig dat de nakomelingen niet uit haar buik konden ontsnappen. De bosgod Tane-mahuta, hun zoon, duwde hen uit elkaar, zodat hemel en aarde nu gescheiden waren. De stormgod Tawhiri-matea teisterde zijn broers met storm en noodweer. De krijger Ty-matavenga was de enige die zich niet klein liet krijgen, en uit boosheid at hij al zijn andere broers op. Tane-mahuta kreeg het gezag over de hemel. Door de overstromingen tijdens deze strijd ontstonden de eilanden in de Grote Oceaan.
Deze mythologie vertoont overeenkomsten met die over de Egyptische hemelgodin Noet en haar echtgenoot, de aarde Geb, die door hun vader, de luchtgod Sjoe uit elkaar werden geduwd. Ook bij de Grieken was dit verhaal bekend. De kinderen van de aarde Gaia en de hemel Uranos konden pas worden geboren toen Gaia zich kon bevrijden van Uranos' omhelzing, omdat Uranos wilde voorkomen dat zijn heerschappij door zijn kinderen omver zou worden geworpen. Hun zoon Kronos at zijn kinderen op, zoals Ty-matavenga zijn broers op at.
Tane, die ook wel werd beschouwd als de eerste mens, huwde Hina, de eerste vrouw, die hij maakte uit rood zand, en had ook nakomelingen met zijn dochter Hine-nui-te-po. Er is ook verwantschap met de bijbelse mythe over Adam en Eva, waarbij eveneens een schepping uit klei plaatsvond, en de mensheid eveneens met sterfelijkheid werd gestraft. Bij de Grieken zijn deze motieven onder andere te vinden bij Pandora, Prometheus en Epimetheus. Ook het vloedmotief komt voor bij de Grieken rond deze mythische figuren, en in de bijbel iets later.

© nissaba.nl

Deze pagina is 7633 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: Plat
Andere namen: Papa-ha-nau-moku, Haumea
Verwant: Pele


Functies: aarde, schepping, straf, sterfelijkheid
goden: Rangi, Tane, Wakea

Landen/volken: Hawaii, Nieuw-Zeeland
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden