Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Horta [Andere spelling: Hurta, Hortate](Hine-nui-te-po) vorige || volgende (Irene)


Horta. Etruskische landbouwgodin. Haar naam is te herkennen in het Latijnse woord voor 'tuin', hortus. Ze is verwant aan de Latijnse godin van de boomgaard, Pomona. Ze werd gelijkgesteld aan de godin van de gezondheid Salus, het Romeinse equivalent van Hygeia.
Horta was de Romeinse naam voor het Etruskische Hurta of Hurtate, wat voorkwam als een persoonlijke naam. Het is de Etruskische vorm van de Romeinse naam Horatius.
Plutarchus, die schreef in de eerste eeuw, zei dat de tempel van Horta altijd open was. Hij leidde haar naam af van hortari, aanmoedigen, en stelde dat ze mensen retoe aanzette goed te doen. Het is onbekend waar deze tempel zich bevond. Gesuggereerd is dat Plutarchus haar verwarde met Hora, de metgezel van Quirinus. Hun tempel bevond zich op de Quirinaal. Quirinus, van oorsprong een Sabijnse god, werd in de Romeinse tijd de vergoddelijkte Romulus, de stichter van Rome. Hij werd gelijkgesteld met Mars. De echtgenote van Romulus was Hersilia. Na Romulus' dood nam Juno haar mee naar de aan Quirinus gewijde heuvel, waar een ster uit de hemel op haar hoofd neerdaalde. Ze verdween en werd door Romulus als Hora in de tempel van Quirinus opgenomen. Hora was zowel een huwelijks- als een krijgsgodin.
Hora en Horta worden verward, of zijn misschien van oorsprong dezelfde. Ook werd ze door velen gelijkgesteld met de Etruskische lotsgodin Nortia, bij de Romeinen Fortuna. Tacitus wees echter op de verschillen tussen deze godinnen.

De Etruskische plaats Hurta, het huidige Orte in Midden-ItaliŽ, wordt met haar naam geassocieerd. De naam kwam voor in de necropolis van de stad; deze vondsten worden tegenwoordig bewaard in het Vaticaan.De plaats was eens strijdtoneel tussen de Etrusken en oprukkende Romeinen in 310 en 283 v.o.j. Nadat de Romeinen het gebied hadden veroverd heette de plaats Horta of Hortanum. De betekenis van dit Romeinse woord is 'tuin'. Mogelijk werd de Etruskische naam vanwege deze klankovereenkomst met die Romeinse betekenis in verband gebracht.
De keizer Augustus liet er veel gemeenschapsgebouwen neerzetten. In latere periodes werd Orte vanwege de gunstige ligging bezet door de Ostrogothen, Bijzantijnen en Lombarden. Nog altijd is het een belangrijk kruispunt van wegen en treinsporen.

© nissaba.nl

Deze pagina is 7643 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: tuin, hortus, Horatius
Verwant: Pomona, Salus, Vortumna


Functies: landbouw

Landen/volken: Etrusken, ItaliŽ
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden