Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Arduinna(Aramaiti) vorige || volgende (Areatha)


Arduinna. Dea Arduinna. Woud- of boomgodin; berengodin. Kelten (Ardennen). Diana. Arduinna werd onder andere vereerd door de SicambriŽrs (voorlopers van de Franken) en de Merovingen. De SicambriŽrs werden ook wel het volk van de beer genoemd, vanwege hun verering van de beergodin. De Ardennen waren het heilige woud van de boomgodin Arduinna, die gelijk wordt gesteld aan Diana. De Ardennen zijn zijn naar haar genoemd. Arduinna is waarschijnlijk een lokale vorm van de Tsjechische mythische naam Devena of Debana. In Polen heette ze Dziewona, in ServiŽ Dilwica. Ze was een godin van het bos en van de jacht. Ze reed door de bossen op haar paard, in gezelschap van haar gevolg, waaronder zich ook honden bevonden. Ze werd wel voorgesteld rijdend op een mannelijk varken. Het varken was van grote betekenis in de Keltische religie. Jaarlijks met oud en nieuw vond een varkensoffer plaats. Tacitus vermeldde dat de Aesti (oude Pruisen afkomstig uit het westelijk-Baltische gebied) de Magna-Mater (Moeder van de goden) vereerden; het symbool van haar verering was een zwijn.
De verhalen over de door een varken gedode Adonis of Attis, geliefden van respectievelijk Aphrodite en Cybele, kennen in de Keltische mythologie een parallel in het karakter Diarmaid ua Duibhne, de geliefde van Grainne. Dit was een magisch varken, berucht vanwege de verwoestingen die het aanrichtte aan het land, waarom alle jagers zich tegen het dier verzamelden. Deze geschiedenis kenden de Griekse als de Kalydonische jacht, waaraan Atalanta deelnam, een volgelinge van Artemis. Ook wordt Arduinna wel in verband gebracht met Aredvi Sura of Anahita (Arduisur), de Iraanse watergodin die sinds haar gelijkstelling aan Ishtar bekender is als Anahita.
Misschien is er een relatie met de Zwitserse berengodin Artio.
Soms wordt aangenomen dat Devena terug te voeren is op Diana, maar waarschijnlijk gaat het om een oudere vorm van dezelfde godin die de basis vormde voor de Romeinse Diana. Ze komt ook overeen met maagdelijke Griekse jachtgodinnen zoals Artemis en haar alter ego's. De Slavische vormen van haar naam kunnen in verband worden gebracht met het woord 'maagd'; de betekenis van Arduinna wordt ook wel uitgelegd als 'Allerhoogste'.
Voor Arduinna werd de tafel gedekt, net als voor Diana.

© nissaba.nl

Deze pagina is 9331 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: Ardennen
Andere namen: Dea Arduinna,
Titels: Moeder der Goden
Verwant: Diana, Artemis, Artio, Devena, Debana, Dilwica, Dziewona


Functies: bos, jacht
Attributen: beer, paard, tafel, varken

Landen/volken: Kelten, SicambriŽrs
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden