Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Aroeroe [Andere spelling: Aruru](Aroena) vorige || volgende (Artemis)


Aroeroe. Ook Aruru. Babylonische aardgodin, moedergodin of baarmoedergodin. Zij is dezelfde als de Soemerische Ki of de latere Ninhursag. Ze werd geÔdentificeerd met Ninmah en met Belet-Ili, die ook Nintu en Mami of Mammi werd genoemd. Ze wordt Vroedvrouw van de goden genoemd.
Aroeroe wordt genoemd als de godin die de eerste mens, Eabini, vormde uit klei, daarbij geholpen door Enki of Enlil. In een tekst werkt ze met Mardoek, in een andere alleen. Ze vormde in haar hart een mens in de gelijkenis van Anoe. Ze brak wat klei af, spuugde hierop, en zo ontstond de held Eabani.
Als Belet-Ili, in de mythe van Atrahasis, vermengde ze klei met het bloed van de rebelerende god Gesjtoe-e, en maakte hiervan zeven vrouwen en zeven mannen. Deze eerste mensen dienden om het werk van de Igigi, de hemelgoden, te verlichten. Ze maakte Enkidoe, de vriend van Gilgamesj, door een stuk klei in de wildernis te gooien.
Het zelfde gegeven komt voor in vele mythen, zoals die over de Soemerische Annunaki (Grote Goden) met Ninhoersag en Ninmah, die de eerste mens maakte met het bloed van de god Lamga. Zijn bloed vormde het verbond tussen de goden en de mensen. Het gegeven komt verder voor bij de Romeinse Cura, die 'homo' maakt, naar de humus waarvan hij werd gemaakt, of de bijbelse Lilith en Adam, wiens naam rode of bloedige klei betekent. De Griekse eerste mens werd gemaakt door Prometheus en Athene.
Aroeroe leerde vrouwen hoe ze zwanger konden worden door een magisch amulet te maken van een kleipoppetje, dat ze besmeerde met menstruatiebloed. Menstruatiebloed was een belangrijk aspect in het vermogen zwanger te worden. De rol van de menstruatie voor de vruchtbaarheid was groot, omdat het duidelijk was dat na de overgang, als vrouwen niet langer menstrueren, zwangerschap niet meer mogelijk was. Het woord 'mens' is verwant aan het woord 'menstruatie', waarin de grondbetekenis 'meten' besloten ligt.
Er is zelfs wel een relatie gelegd tussen dit soort bezweringen en de vondsten van vrouwelijke figuren uit de prehistorie, die waren beschilderd met rode oker, zoals de paleolithische vrouwenfiguur die werd gevonden bij het Oostenrijkse Willendorf, bekend als de Venus van Willendorf.

© nissaba.nl

Deze pagina is 4640 keer bekeken
Kenmerken

Andere namen: Belet-Ili, Ninmah
Titels: Vroedvrouw van de goden
Verwant: Ninhursag, Eva, Cura, Athene

Functies: aarde, moeder, vroedvrouw, zwangerschap
Attributen: klei, menstruatiebloed
goden: Enki, Enlil, Mardoek
Lokatie
Stad / steden:
Akkad (MesopotamiŽ), Babylon (MesopotamiŽ)
Landen/volken: MesopotamiŽ
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden