Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Astraea(Asteria) vorige || volgende (Atabey)


Astrape (bliksem) afgebeeld als Astraea, de godin van het recht en het sterrenbeeld maagd
Astrape (bliksem) afgebeeld als Astraea, de godin van het recht en het sterrenbeeld maagd. Ze draagt kenmerken van het hemelrijk en sterrengoden; fakkel, vleugels en aureool

Ook Chrysothemis. Sterren, maagd, godin van de rechtvaardigheid. Griekenland. Sterrenbeeld virgo (maagd).
Dochter van Zeus en Themis ('wet'), de geblinddoekte godin van het recht. Ze kan ook met Themis worden ge´dentificeerd. Ze leefde in het gouden tijdperk op aarde, maar verliet deze toen de mens steeds oorlogszuchtiger werd, in de vierde, ijzeren tijd. Ze wordt gelijkgesteld aan Dike (de Romeinse Iustitia) (Themis). Volgens oude dichters zal zij ooit in haar witte jurk terugkeren op aarde, en de gouden tijd terugbrengen, waarin de mensen zorgeloos op de aarde konden leven. Virgilius, zich baserend op een voorspelling van de sibylle van Cumae, beschrijft hoe na het laatste tijdperk een nieuwe cyclus begint, waarin de maagd en Saturnus terugkeren. Dit einde wordt aangekondigd door de geboorte van een kind, dat in de keizertijd in de vorm van een bepaalde troonopvolger werd verwacht. Het gedicht had betrekking op het kind van de keizer Augustus, dat in plaats van het gehoopte jongetje Augustus' dochter Julia werd, maar volgens Constantijn en Augustinus sloeg het op de geboorte van Christus. De maagdelijke godin van het recht maakte zo plaats voor de maagd Maria.
Als Chrysothemis, 'Gouden Orde' krijgt ze een rol in de hervormingsmythe waarin Agammemnoon en Klytaemnestra centraal staan, in bijvoorbeeld Homerus' Ilias en het literaire werk van Euripides. Zij vertegenwoordigt hierin de oude orde, als dochter van Klytaemnestra, de godin van de oude cultuur, gelijk te stellen aan Artemis. Door haar zuster Elektra, die de nieuwe orde verdedigt, werd ze beschuldigt van kruiperij en verraad van haar vader. In de hervormingsverhalen van het Nieuwe Testament zetten de schrijvers zich eveneens af tegen deze oude religie. Artemis-Klytaemnestra komt hier naar voren als 'Hoer van Babylon', en de terugkeer van de godin is nu Armageddon.
Astraea is ook een titel van de Punische godin Tanit van Carthago. Astraea is een verbastering van de Fenicische Astarte, net als de verwante naam Asteria.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6368 keer bekeken
Kenmerken

Andere namen: Chrysothemis
Verwant: Asteria, Astarte, Themis, Dike, Tanit

Functies: recht, wet

Landen/volken: Grieken, Romeinen
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden