Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Bendis [Andere spelling: Artemis Tauropolos](Beltis) vorige || volgende (Benten)


Terracotta beeld van Bendis als de jachtgodin Artemis, met korte kleding, laarzen en een hond, maar met Thracische kap
Terracotta beeld van Bendis als de jachtgodin Artemis, met korte kleding, laarzen en een hond, maar met Thracische kap

Bendis. Jachtgodin, maangodin. Er bestond een cultus in Thracie; het orgiastische feest dat hier op 4 juni voor haar werd gevierd heette de bendideia. Haar tempel heette Bendideion. Ze wordt gelijkgesteld met Artemis Tauropolos, een vorm van Artemis. Vanuit ThraciŽ kwam haar eredienst in de 5e eeuw aan in Athene, waar het werd gevierd in Pireaus, in de maand thargelion. Haar heiligdom bevond zich hier waarschijnlijk op de rotsachtige heuvel van Mounichia.
In Pireaus, de havenstad van Athene, kwamen er een optocht en een hardloopwedstijd met fakkels bij, de lampadÍphoria. Deze fakkelloop was een uitgroeisel van het jaarlijks aansteken van de haard met vuur van het altaar. Een soortgelijke fakkelwedstrijd werd ook gehouden tijdens de Panathenaea voor Athene, en voor andere goden, zoals Prometheus en de vulkaangod Hephaistos.

ReliŽf uit Piraeus, van ca. 350 v.oj. Bendis en haar vereerders
Afgietsel van marmeren reliŽf uit Piraeus, van ca. 350 v.o.j. Bendis en haar vereerders

Op een marmeren votiefbeeld van Bendis van ca. 350 jaar v.o.j. uit Piraeus toont de vereerders van Bendis voor de godin. De invloed van de Griekse opvattingen over Artemis blijkt uit de kleding, zoals de korte chiton, de dierenhuid die ze om zich heen heeft geslagen en de speer. Ze draagt een Thracische mantel.
Nu is de fakkelloop nog steeds bekend van het ontsteken van het Olympisch vuur aan het begin van de Olympische spelen, die ooit zouden zijn ingesteld voor de godin Hera, de moeder van Hephaistos. De race voor Bendis werd te paard gehouden. De Parthenos, het heiligdom voor de beschermgodin van Napels in ItaliŽ, was misschien een gehelleniseerde vorm van Bendis.
Bendis werd afgebeeld met een speer, of met een fakkel en een hond. Ze droeg een korte, Thracische mantel en hoge laarzen, en soms een kap van een vossehuid.
Plato verwijst in zijn Republica naar overeenkomsten in de processie voor de Thracische Bendis en voor Athene met de Egyptische Isis, Neith van Sais, en Bast in Boubastis, voor wie jaarlijks een indrukwekkend lichtfeest werd geassocieerd.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5473 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Artemis, Athene, Bast

Functies: orgie, spelen
Lexicon: thargelion
Feesten en rituelen: bendideia (4 juni)
Attributen: fakkel, haard, hond, speer, vuur
Archeologie: Bendideion
Lokatie
Stad / steden:
Athene (Griekenland)
Landen/volken: Grieken, ThraciŽ
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden