Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Blodeuwedd [Andere spelling: Blodeuwydd](Bertha) vorige || volgende (Boldog Asszony)


Blodeuwedd of Blodeuwydd ('Bloemengezicht' of 'Bloedbruiloft', 'Bloedverbintenis') was een bloemenmeisje uit de Keltische mythologie van Wales. In de Mabinogion uit de veertiende eeuw wordt beschreven hoe zij geheel uit bloemen werd gemaakt als echtgenote voor Llew Llaw Gyffes. Deze komt overeen met de Ierse Lugh. Hiermee trachtte Gwydion, de broer van Arhianrod, de uitspraak van Arianrhod te ontkrachten dat hij geen vrouw zou vinden uit het ras dat op dat moment op de aarde heerste, tenzij zij zelf hem een vrouw gaf. Deze uitspraak is een verwijzing naar de Keltische gewoonte, waar volgens het matrilineaire recht de moeder een rol speelde als huwelijksmakelaar. In het Middeleeuwse verhaal wordt dit echter uitgelegd als een vloek, waarbij Lleu wordt verhinderd te kunnen trouwen.
Met Math vervaardigde Gwydion haar uit onder andere eikebloesem en brem; ze werd het mooiste meisje dat ooit door mensen was gezien. Haar naam werd Blodeuwedd. Het meisje werd echter verliefd op Gronw, de heer van Penllyn. Zij doodden Llew op een magische manier. Blodeuwedd maakte hem onschadelijk door zijn haar aan een boom te binden. Hij werd gedood door een speer die op zondagen was gemaakt, terwijl hij met zijn ene voet op een geit stond en met zijn andere in het bad.
Graves wijst op de overeenkomst van motieven bij de moord op Agamemnoon door Klytaemnestra en haar geliefde Aegistus; Agamemnoon werd vermoord terwijl hij niet gekleed was en niet ongekleed (hij was gevangen in een net), niet in het water en niet op het droge (hij stond met zijn ene voet in het bad, met zijn andere op de vloer), niet in zijn paleis en niet erbuiten. Ook het belemmeren van zijn kracht door het binden van het haar komt in vele verhalen voor, zoals het verhaal van Samson en Delila, de Ierse Blathnat en Curoi, en Skylla en Nisos. Het haar is een symbool van kracht, en in het bijzonder van de warmte van de zon. Het verhaal is dus een variant van het jaarlijkse offer van de heilige koning tijdens midzomer, als de dagen weer korter gaan worden.
Ook Walker signaleert via haar naam en verhaalmotieven verwantschap met een koningsoffer. De naam Blodeuwedd kan worden geïnterpreteerd als 'bloedbruiloft'. Zowel Lleu als Gronw worden gedood door een steek in de zij met een speer. Hetzelfde patroon komt voor in geofferde goden als Balder, Krisjna en Jezus. Lleu kreeg na zijn magische dood de gedaante van een adelaar, zoals Nisos, de vader van Skylla, in een zeeadelaar veranderde. Om later Gronw te kunnen doden verkreeg hij weer een menselijke gestalte. Lleu doodde hem en veranderde Blodeuwedd in een uil, die haar betekenis als wijze vrouw symboliseert; overeenkomstig werd Skylla in een vogel of vis veranderd.
Blodeuwedd wordt gelijkgesteld met Guendoloena, de voorloopster van Guenevere uit de latere Arthur-legenden. Ze wordt ook geïdentificeerd met de negenvoudige godin van de paradijselijke eilanden in het westen, en werd dan ook Morgan genoemd.
Ze heeft overeenkomsten met de Romeinse Flora.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6729 keer bekeken




Kenmerken

Etymologie: Bloedbruiloft, Bloemengezicht
Andere namen: Guendoloena, Morgan
Verwant: Arianrhod, Klytaemnestra, Flora, Delila, Klytaemnestra


Functies: huwelijk, koningsoffer
Lexicon: matrilineair, Mabinogion
Attributen: bloemen, boom, brem, eik, haar, uil
goden: Llew Llaw Gyffes, Lugh

Landen/volken: Ierland, Kelten, Wales
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden