Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Camenae(Callisto) vorige || volgende (Camise)


Camenae. Bos- of bronnimfen uit de Romeinse mythologie, die de kunst van het voorspellen machtig waren. De camenae werden vereerd in een heilig bos vlak bij Rome, buiten de Porta Capena, de beroemde Romeinse poort die naar de Via Appia leidt. De namen van de camenae waren Carmentia, Egeria, Antevorta en Postvorta. In een latere tijd werden ze geÔdentificeerd met de Muzen.
De hoogste van de camenae was mogelijk de vroedvrouw en zieneres Carmenta. Deze schonk de Romeinen het alfabet, zoals de Grieken dit kregen via de muze Calliope. In Rome bevond zich een heilige bron van de Camenae, waaruit de Vestaalse maagden het water voor hun rituelen haalden tijdens de Carmentalia, de feestdag van Carmenta, op 11 en 15 januari. De feestdag op 11 januari viel samen met de Juturnalia, de feestdag voor Juturna, de nimf van de bron van de eeuwige jeugd. Haar bron in Latium was beroemd vanwege het geneeskrachtige water.
Een andere bekende nimf was Egeria. Zij schonk haar naam aan de lokatie van het heiligdom waar hun verering plaatsvond. Deze bestond uit een dal, de Vallis Egeria, een bos, een bron, een grot en een altaar. De bron met het bos eromheen bevond zich aan de voet van de Caelische heuvel, het dal werd gekruist door de vicus Camenarum, die was verbonden met de Via Appia. Numa Pompilius, de mythische eerste Romeinse keizer, zou bij de bron een bronzen aedicula, een klein tempeltje of huishoudaltaar voor de lares en de penates, hebben geplaatst; deze werd later verplaatst en kwam terecht in een tempel voor Hercules, die sindsdien Aedes Herculis et Musarum heette. De inwijdingsdatum was dertien augustus, de jaarlijkse feestdag voor Diana. Haar heilige woud was dan verlicht door fakkels, en in heel ItaliŽ werden rituelen rond de huiselijke haard uitgevoerd. Diana werd in haar heiligdom uitgebeeld met een fakkel in haar opgeheven rechterhand. Vrouwen kwamen getooid met kransen en met een brandende fakkel in de hand naar haar heiligdom, om haar te danken voor het verhoren van hun gebeden. Diana droeg in het heiligdom te Nemi de titel Vesta. Frazer noemt een aantal aanwijzingen voor een heilig vuur dat hier eeuwig brandend werd gehouden.
Verder werden de Camenae nog geŽerd op 23 augustus tijdens de Vulcania, de feestdag voor Vulcanus, de smidgod en god van het vuur en de bliksem, die hij maakte in zijn smederij in een vulkaan.
Aan de Camenae werden geiten, lammeren of olie geofferd. Wijn mocht aan hen niet worden geofferd. De Camenae komen ook overeen met de Noorse Nornen.

© nissaba.nl

Deze pagina is 4355 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Calliope, Vesta, Carmenta

Functies: orakel, vroedvrouw, alfabet, eeuwige jeugd
Lexicon: aedicula
Feesten en rituelen: Carmentalia (11 januari), Juturnalia (11 januari), Volcanalia (23 augustus)
Attributen: bron, heilig bos
goden: Vulcanos
Lokatie
Stad / steden:
Porta Capena
Landen/volken: Romeinen
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden