Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Doerga [Andere spelling: Durga](Djata) vorige || volgende (Dorus)


Doerga op haar tijger, met attributen als zwaard, pijl en boog, schelp, lotus, drietand etc. in haar armen.
Doerga op haar tijger, met attributen als zwaard, pijl en boog, schelp, lotus, drietand etc. in haar armen.

Durga. Ook Doerga. Haar naam betekent 'ontoegankelijke'. Zij is de eeuwige moeder die haar kinderen beschermt, strijdster, oorlog en de kosmische energie. Ze wordt ook Devimahatma of Mahadevi ('Grote godin') genoemd. Andere namen zijn Kandika of Ambika. Op Java werd ze ook Batari Doerga genoemd. Ze is de Shakti, de 'vrouwelijke kracht', van Sjiva. Doerga wordt afgebeeld op een leeuw of tijger. Ze heeft tien armen en drie ogen. Ze draagt een maansikkel, en haar vele armen zijn getooid met wapens, sieraden en juwelen, werktuigen, rozenkransen en andere geschenken die ze van de goden kreeg. De godin Mahalaxmi kan met haar worden ge´dentificeerd. De oorlogsgodin wordt ook afgebeeld als vredige verschijning, zittend op haar leeuw en met vele wapens in haar armen.
In Nepal gelooft men dat Doerga wordt gere´ncarneerd in een jong meisje die de Kumari ('Maagd') wordt genoemd.
Doerga werd geboren uit de totale energie van de mannelijke goden, toen zij uitgeput waren van de strijd met de asura's, de demonen. Haar gevolg bestaat uit de yogini (kwaadaardige geesten), vetala (vampiers) en bhoeta (de geesten van mensen die een gewelddadige dood stierven). Tijdens de strijd berijdt zij een leeuw of een tijger.

Doerga op haar tijger in de strijd tegen de buggeldemoon Mahisja
Doerga op haar tijger in de strijd tegen de buggeldemoon Mahisja

Zij voerde een zware strijd tegen de Mahisja of Mahisasura, de leider der demonen, die zich in een buffel incarneerde. Deze demoon deed Durga een huwelijksvoorstel, waarop ze met een afgrijselijk gebrul reageerde. Mahisja interpreteerde haar dreigingen en het gevecht als 'liefdesstrijd'. Op het hoogtepunt van deze kosmische strijd werd Durga bijgestaan door Kali, die in volle wapenrusting uit haar hoofd werd geboren. Durga valt Mahisja aan, rijdend op haar leeuw, en met wapens in alle tien haar armen. Uit Doerga's zuchten tijdens het gevecht kwamen haar vrouwelijke bataljons voort. De aarde kreunde gedurende het enorme kosmische geweld, maar het duivelse leger werd ten slotte verslagen. Uit ergernis nam Mahisja de gedaante aan van de buffel Devi-Mahatmya, en viel de godin aan. Steeds als hij werd verslagen nam hij een nog gevaarlijker gestalte aan, maar zij sloeg uiteindelijk zijn hoofd af, gesterkt door de krachtverlenende wijn uit haar kelk. Ze werd vereerd met bloemen, wierook en geurende zalf.

Het om-teken, dat aan de basis van het universum ligt.
Het om-teken, dat aan de basis van het universum ligt.

Het leger van de demonen Sumbha en Nisumba doodde Doerga met een enkele lettergreep, een supersonische hum of om die de kosmos vulde; de hoofdman van het leger had haar schromelijk onderschat. Toen demonen onder leiding van Canda en Munda de mooie, vriendelijke godin wilden grijpen, werd ze woedend, en haar gezicht nam de kleur van zwarte inkt aan. Uit haar frons kwam Kali tevoorschijn. Zij was gehuld in een tijgervel, en gewapend met zwaard en lasso. Haar staf was versierd met schedels. Haar mond was wijd opengesperd, en haar tong hing eruit. Ze uitte een afgrijselijk gebrul. Ze onthoofde Canda en Munda, en ontving hiervoor van Doerga de naam Camoenda. Ook Kali sprak het woord hum uit, en vulde hiermee de vier hoeken van de aarde.
Durga's altaren waren tijdens oorlog gedrenkt in het bloed van de overwonnenen, die werden geofferd om haar dorst naar bloed te stillen. Aan haar worden bloed en bedwelmende dranken geofferd, en geiten. Ook pleegt men voor haar ritueel zelfmoord.
Ook op Java gold Doerga als een indrukwekkende godheid. De bossen waarin zij woont worden heilig (angker) genoemd. Wie zo'n heilig bos betreedt sterft er ˇf wordt er krankzinnig.
Doerga is verwant aan andere strijdvaardige godinnen en maagden, zoals bijvoorbeeld de Fenicische Anat of Astarte, de Griekse Enyo en de Egyptische Hathor of Sekhmet.

© nissaba.nl

Deze pagina is 9374 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: ontoegankelijke
Andere namen: Mahadevi, Devimahatma, Kandika, Ambika, Barari
Verwant: Kali, Kumari, Medusa, Athene, Anat, Astarte, Enyo, Hathor, Sekhmet, Atargatis, Derketo


Functies: mensenoffer, offer, oorlog
Lexicon: vampier, om
Attributen: bloed, drietand, geit, leeuw, maansikkel, tijger, wapenrusting
goden: Mahisha

Landen/volken: geen, India
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden