Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Eos(Enyo) vorige || volgende (Epione)


Eosphoros leidt Eos met haar vierspan langs de hemel. In hun kielzog Helios met de zonnewagen. Krater, vierde eeuw.
Eosphoros leidt Eos met haar vierspan langs de hemel. In hun kielzog Helios met de zonnewagen. Krater, vierde eeuw.

Eos. Griekse godin van de dageraad. Ze maakt deel uit van de mythologie over de Hesperiden.
In de Griekse mythologie is Eos kind van de titanen Hyperion en Theia. Ze trekt 's morgens in het oosten de deuren open van de paardenstal van haar broer Helios. Haar wagen wordt getrokken door de paarden Lampos (fakkel) en Phaeton (schijnende). Ze rijdt naar de Olympos om daar de komst van Helios aan te kondigen. Als deze komt, wordt ze Hemera (dag); 's avonds komt ze als Hespera (avond) met Helios aan aan de westelijke oceaankust.
In andere Europese landen en onder de Slavische volkeren komt een vergelijkbare drie-eenheid voor. De Noren kenden de nornen. Zij zijn identiek aan de Slavische Zarya. Ook komt Eos overeen met de Indiase dageraadgodin Oesja.

Phaeton wordt ook wel genoemd als haar zoon. Zijn vader is Kephallos. Phaeton is in feite de morgen- en avondster Venus. Ook wordt Phaeton genoemd als de zoon van Helios, die door een ongeluk met de zonnewagen van zijn vader veroorzaakt dat de inwoners van Afrika zwart werden. Een andere naam voor Kephalos was Astraios, de 'sterachtige'; met deze aanduiding wordt ook naar de planeet Venus verwezen. Kephalos sprong net als Aphrodite (Venus) van de Leucadische (witte) rots; hij deed dit uit schuldgevoel, omdat hij zijn vrouw Prokis had bedrogen met Eos. Aphrodite sprong uit smart voor haar gestorven geliefde Adonis.
Eos had vele minnaars. Homerus verklaart dit doordat ze ooit door Aphrodite betrapt werd tijdens een samenzijn met Ares; zij strafte Eos met een onophoudelijk verlangen naar jongelingen. Behalve Kephalos behoorde de jager Orion tot haar minnaars.
Eos is oorspronkelijk dezelfde godin als de Germaanse of Angelsaksische Eostre of Ostara. Ook is ze in naam en wezen verwant aan de Indiase rigvedische dageraadgodin Oesja. Anderen vermelden een connectie, ook etymologisch, tussen Ostara, Ishtar, Esther, Astarte etc. Eos zou dan ook in deze lijn liggen. Dat zou haar vele minnaars verklaren. Eos zou dan een aspect kunnen zijn van Aphrodite, die zelf voortkomt uit de Fenicische Astarte.

© nissaba.nl

Deze pagina is 10680 keer bekeken




Kenmerken

Etymologie: Dageraad
Andere namen: Aurora
Verwant: Aphrodite, Hesperiden, Aurora, Oesja, Uzza, Ostara, Zarya


hemellichamen: dageraad, Venus
goden: Orion, Phaeton

Landen/volken: Grieken
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden