Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Fatua(Fatimah bint Rabiah) vorige || volgende (Fauna)


Fatua. Romeins. Fatua werd geïdentificeerd met Fauna. De naam Fatua komt van fatuari, 'spreken voor'. Het is een verwijzing naar haar betekenis als profetes. Ze was de moeder van de fatui, de geesten van het veld, die zowel goed als kwaad konden zijn.
Fatua was een bijnaam voor Cybele, in haar hoedanigheid als orakel. Als waarzegster heette haar echtgenoot Fatuus. Zij gebruikte haar gaven voornamelijk voor vrouwen. De naam Fatua wordt in verband gebracht met Fata, een Romeinse godin die verbonden was met lot en levensloop, of de Faten. De betekenis is ook verwant aan fatum, het gesproken woord waarmee over het lot wordt beschikt.
Zie verder ook bij Fatima.
Een andere naam voor haar in Tarentum was Damia.
Fatua was ook een naam voor de Bona Dea, de 'goede godin'. In Bona Dea's tempel op de Aventijn, die werd bewaakt door slangen, werden geneeskrachtige kruiden bewaard. Bona Dea was een titel waarmee naar de godin werd verwezen, omdat, aldus een mededeling van Servius, zij niet bij haar naam zou mogen worden genoemd. Haar vereerders noemden haar ook Fenta Fatua (of Fanda Fatua) of Fenta Fauna. De Latijnse titel Fatua werd ook een titel voor de godin in Gallië. De naam Fenta werd gegeven aan een Gallische geitgodin; door de Romeinen werd zij Caprina Galla genoemd, de Gallische geit. Haar Romeinse evenknie was Juno Caprotina. Zij droeg een mantel van geitehuid, en haar wagen werd getrokken door geiten. Voor Juno Caprotina werd op de Nonae Iuliae (7 juli) een feest gevierd waarop werd herdacht hoe de Romeinen de Galliërs hadden verslagen nadat zij hadden geëist dat Rome alle vrouwen aan hen zou uitleveren. Slavinnen die zich als vrijwilligster hadden aangemeld gaven vanuit een wilde vijgeboom (caprificus) een teken aan de Romeinen dat de Galliërs sliepen. Het woord voor vijgeboom, caper (bok) en ficus, heeft een relatie met de naam Caprotina.
Op een afbeelding uit Pompei is Fatua Fenta te zien terwijl zij een geit voedt. Ze is omringd door dansende en musicerende vrouwen. Als Fauna is haar echtgenoot Faunus, het Romeinse equivalent van de Griekse geitgod Pan.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5179 keer bekeken




Kenmerken

Etymologie: fatuari (spreken), profetes
Andere namen: Damia, Fauna, Fenta Fatua, Fanda Fatua, Fenta Fauna
Verwant: Faten, Bona Dea, Fatima, Juno


Attributen: geit
goden: Fatuus, Faunus

Landen/volken: Romeinen
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden