Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Ganga(Galatea) vorige || volgende (Ganymede)


Ganga
De riviergodin Ganga

Ganga. Ook Gangama ('Moeder Ganga'). Hindoe´stische godin, dochter van de berggodin Nanda Devi, een van de bergen van de Himalaya. Ze was de godin van de heilige rivier van India, de Ganges. Ze wordt vaak afgebeeld met een kruik in haar hand. Ze berijdt een makara, een fabelwezen dat het midden is tussen een krokodil en een vis. Ook de god Varuna berijdt een makara. In de Indiase dierenriem komt dit dier overeen met de kreeft.
In de Ganges kunnen de zondaren worden gereinigd, door hun zonden weg te wassen. Jaarlijks baden miljoenen hindoe´stische pelgrims in de rivier. Volgens het geloof in re´ncarnatie biedt het reinigende bad in de rivier een mogelijkheid om te ontsnappen aan de cyclus van wedergeboortes waartoe de mens is veroordeeld vanwege het begaan van zonden.
Tijdens het hoogtepunt van het Maha Kumbh Mela-festival in 2009 namen 30 miljoen gelovigen op 19 januari een duik in het ijskoude water. Dit feest vindt ÚÚn keer in de twaalf jaar plaats.

De Ganges is een van de vier heilige gletsjerrivieren die ontspringen in de Himalaya. Vanuit de Gangotri-gletsjer begint het water te stromen naar de zee via India. Omdat ook op de Himalaya de ijskappen aan het smelten zijn, dreigt het gevaar dat deze belangrijke rivieren in de toekomst verdwijnen. Volgens de Indiase mythologie zou al eerder een grote rivier zijn verdwenen, de Sarasvati-rivier, waarmee de godin Sarasvati wordt geassocieerd. Een droge bedding in Pakistan is hiervan mogelijk het restant.
Volgens een Indiase mythe was de godin Ganga naar beneden gedaald om de ronddolende zielen van de zonen van koning Sagara te reinigen en te verlossen. Een afstammeling van Sagara, Bhagiratha, bad tot de god Brahma nadat hij hoorde dat de zielen van zijn voorouders gedoemd waren eeuwig te blijven zwerven. Een andere beroemde heilige rivier die ontspringt in de Himalaya is de Brahmaputra, genoemd naar Brahma. Sarasvati is zijn echtgenote, geboren uit zijn hoofd.
De val van Ganga uit de hemel dreigde eerst de wereld weg te spoelen, maar na aanraking met het hoofd van Shiva verdeelde ze zich in kleinere stromen. De Ganges wordt ook wel naar Bhagirathi genoemd, vanwege zijn gebed tot Brahma. Een andere naam is Jahnavi, 'dochter van Jahnu', naar een rishi die het water van de woest stromende rivier opdronk toen deze zijn rijstvelden had verwoest. Op verzoek van de goden liet Jahnu het water via zijn oren weer terugstromen.

Volgens de Mahabharata was Ganga de moeder van de acht Vasus. Deze hadden hierom zelf verzocht naar aanleiding van een banvloek die hen had getroffen nadat ze een koe Nandini van de wijze Vasishta hadden gestolen. Ganga trouwde met de koning Santanu, die hun vader werd. Iedere keer als Ganga een van de Vasus had gebaard, verdronk ze hem in haar water, waardoor ze werden gereinigd en bevrijd van de vloek. Na de geboorte van de achtste zoon, Dyaus (Bhisma), protesteerde Santanu tegen de behandeling. Omdat Ganga als voorwaarde voor het huwelijk had gesteld dat hij nooit vragen zou stellen en zich nergens mee zou bemoeien verliet Ganga hem.
In de Rig Veda wordt Ganga opgesomd als een van de nadistuti, rivieren die van oost naar west stromen.

© nissaba.nl

Deze pagina is 7610 keer bekeken
Kenmerken

Andere namen: Gangama

Functies: rivier, zuivering, eeuwig leven
Lexicon: Mahabaratha, rigveda
Attributen: kruik, makara
goden: Brahma, Varuna

Landen/volken: India
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden