Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Gula(Grootmoeder spin) vorige || volgende (Hala)


De honden van Gula bij een zieke man
De honden van Gula bij een zieke man. Neo-Assyrische rolzegel, ca. 9e eeuw v.o.j.

Gula. 'Grote'. Gula was een Soemerische lotsgodin, ook vereerd in BabyloniŽ. Ze werd gesymboliseerd door een hond. Gula werd 'De grote dokter' genoemd; zij kon zowel genezen als ziekte veroorzaken. De Klein-Aziatische Kassieten vereenzelvigden hun genezende godin Hala met haar. Ze werd in een latere tijd ook geÔdentificeerd met de Soemerische stadsgodin van Isin, Nin Insina of Ninisina. Gula was de oorspronkelijke naam voor Ninsun. Het sterrenbeeld Waterman werd in BabyloniŽ Gula genoemd. Gula of Gula-Bau kan in verband worden gebracht met de Griekse Demeter. De naam Bau kwam in de laatste periodes het meest voor, maar sinds de tijd van Hammurabi (1792-1750 v.o.j.) werd Gula vaker gebruikt.
Gula is ook identiek met Nintinugga, die eveneens 'Grote Dokter' werd genoemd en Ninurta als metgezel heeft, en met Gatumdug.

Gula met hond
Gula met hond

Op een rolzegel uit de Neo-Assyrische tijd, ca. de 9e eeuw v.o.j., zijn Gula's honden te zien boven een rieten hut, waaronder een zieke man ligt en een paar mensen die hem bijstaan of verzorgen.
Gula was een naam voor de grote godin in BabyloniŽ. Ze werd ook Vrouw van de geboorte genoemd, en Moeder van de honden. Met de naam Ma-Munda ('Zij bouwde een boot') werd naar Gula of Ninkarrak verwezen. Er is ook sprake van een godin met de naam Nin ma-mu-un-du; het is echter niet duidelijk over wie het hier precies gaat.
Gula besliste over het lot. De lotsgodinnen of faten werden hier gulses genoemd; zij waren de 'schikgodinnen die schreven', dat wil zeggen het lot beschikten en dit opschreven in hun boeken. In het latere Gilgamesj-epos komt de dienares van Eresjkigal, Beletseri, voor als schrijfster van de onderwereld. Zij komen overeen met de Romeinse Fata scribenda en de Teutoonse Schreiberinnen, 'schrijvende vrouwen', een functie van de Nornen.
Gula's echtgenote was Ninurta ('Heer Aarde'), de Babylonische naam voor de planeet Saturnus. Ninurta is een voorloper van Griekse helden als Hercules.
In Nippoer (Niffar) in Zuid-Irak stond een grote, aan Gula gewijde tempel.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6764 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: Grote
Andere namen: Gula-Bau, Ninsun, Hala, Ninisina
Titels: De grote dokter , Vrouw van de geboorte, Ma-Munda
Verwant: Bau


Functies: genezing, lot, schrift
Lexicon: gulses
hemellichamen: Waterman
Attributen: hond
goden: Ninurta
Lokatie
Stad / steden:
Babylon (MesopotamiŽ), Isin, Nippoer
Landen/volken: MesopotamiŽ, SoemeriŽ
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden