Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Hina [Andere spelling: Ina](Helena) vorige || volgende (Hine-nui-te-po)


Hina. Ook Ina. 'Maan'. Eerste vrouw, en schepster van de wereld in PolynesiŽ, moeder van alle goden en van de eerste mensen. Ze was onder andere moeder van vergoddelijkte natuurlijke fenomenen zoals de maan, de zee en de dood. Ze werd vaak voorgesteld als slapende vrouw, een beeld van de barende aarde.
De god of eerste mens Tane maakte Hina uit rood zand, en werd vervolgens haar echtgenoot. Tane heet op Hawaii Kane. Daar werd hij vereerd als god van de voortplanting en als de voorouder van de leiders en burgers. Volgens de Kumuhonua-legende schiep hij de hoogste hemel voor de goden, een lagere hemel boven de aarde, en de aarde als tuin voor de mensen, en waar hij ook de bewoners voor maakte. Ook verdere mythologie laat een duidelijke overeenkomst zien met het bijbelse Genesis.
Hina werd soms opgevat als eerste vrouw, in andere verhalen als godin. De godin Hina en Tane werden de ouders van de dodengodin Hine-nui-te-po, de wachteres van het dodenrijk.
Hina was tegelijk maagd en moeder. Bij de Maori's was ze de vrouw van de maan, en ze werd beschouwd als de maan zelf. Hina was ook de moeder van de god Maui ('links'); Hina's geliefde heette in dit verhaal Tiki. Maui doodde Hina's ex-geliefde Tuna, een aal of slang. Uit zijn hoofd, dat door Hina werd begraven, ontstond de eerste kokospalm.
Hina en Kane-hoa-lani werden soms genoemd als ouders van de vulkaangodin Pele. Een oudere legende vertelt hoe Hina de grote vloed veroorzaakte die Pele dwong om rond te zwerven over de oceaan. Als Hina's broer werd Ku-waha-ilo genoemd. Hina had ruzie met hem, en verweet hem dat hij de mensen verslond.
Tane was de zoon van Papa en Rangi, de Polynesische aarde en de hemel; hij moest zijn ouders uit elkaar duwen voor hun kinderen konden worden geboren.
Veel elementen van de Polynesische oorsrprongsmythologie herinneren aan de mythen van bijvoorbeeld de Grieken en Egyptenaren. Maui, de zoon van Hina, probeerde het eeuwige leven te verkrijgen door via de vagina bij Hine naar binnen te kruipen, om via de mond er weer uit te komen. De mond is een metafoor voor de vagina. Maui trachtte de baarmoeder te bereiken waarin de wereld ontstond, om zo opnieuw te kunnen worden geboren. Hina beet hem echter doormidden, waarbij hij werd gedood. Het verhaal doet denken aan de Egyptische zonnegod Ra, die als tor in de mond kroop van zijn moeder, de hemel Noet, en dagelijks via haar baarmoeder werd herboren. Noet en haar echtgenoot, de aarde Geb, werden net als de Polynesische Papa en Rangi door hun zoon uit elkaar gehaald, zodat hun nakomelingen kunnen worden geboren. Een soortgelijk verhaal is bekend bij de Grieken, over Gaia en Uranus. De Griekse Kronos, de zoon van Uranos en broer en ega van Rhea, verslond net als de broer van Hina zijn kinderen. Rhea had in Athene de bijnaam Pandora, een godin die ook vergelijkbaar is met Eva; net als Hina werd Pandora van klei gemaakt. Ook leefde Pandora in de tijd van de grote vloed waarmee Hina werd geassocieerd. Bij de Grieken werd deze veroorzaakt door Themis. Volgens een van de verhalen over de schepping van Pandora werd zij gemaakt door Prometheus en Athene; Prometheus heeft overeenkomsten met Maui, de zoon van Hina, ondermeer doordat hij het vuur van de goden stal en aan de mensen gaf.

Alle vrouwen worden opgevat als een belichaming van Hina. Het woord wahine betekent vrouw. Misschien is haar naam verwant met Uni of Ino. Ook met de bijbelse geschiedenis over Adam en Eva is er overeenkomst. Het doden van een slang in een tuin of orakelplaats werd ondermeer verteld over Apollo, die de python van Delphi doodde, en over Hercules, die Ladon doodde, de slang uit de Tuin der Hesperiden, die werd bewaakt door Atlas, een broer van Prometheus. Kane of Tane, de echtgenoot van Hina, komt overeen met Prometheus. Prometheus was degene die met Athene Pandora modelleerde uit klei. Met Prometheus zijn ook de bijbelse Kain en Kanašn verwant. De naam 'Kain' wordt vertaald als 'smid', en dit verwijst naar een aspect van vormgever of schepper. In het boeddhisme levert de smidskaste de incarnatie voor de levende boeddha.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5039 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: maan

Functies: dood, moeder, schepping, vloed, voorouders
hemellichamen: maan
Attributen: boom, klei, slang
goden: Kane, Maui, Tane, Tike, Tuna

Landen/volken: Hawaii, PolynesiŽ
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden