Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Africa [Andere spelling: Afri, Ifri](Aesa) vorige || volgende (Agape)


Africa, getooid met olifantsoren, slurf en slagtanden
Africa, getooid met olifantsoren,slurf en slagtanden

Africa. Ook Afri of Ifri. Godin in Noord-Afrika, vooral in de Romeinse tijd vereerd als vruchtbaarheidsgodin, beschermgodin van het land en later van het Romeinse leger. De historicus Apollonios van Tyana (Balinous) schreef in de eerste eeuw dat in Noord-Afrika mensen niets deden alvorens hun plannen aan Ifri voor te leggen.
De naam Afrika voor het werelddeel werd aanvankelijk alleen voor de Punische stad Carthago en de omgeving gebruikt. Nadat Scipio Africanus de Jongere Carthago in de Derde Punische Oorlog in 146 v.o.j. had overwonnen, werd het gebied ingelijfd als Romeinse provincie met de naam Africa. De oorsprong van de naam Africa is niet zeker, maar er zijn een aantal theorieën. De naam wordt in verband gebracht met het Tamazight woord afri, dat 'grot' betekent. Hij duikt voor het eerst op in de tweede eeuw, als Berbers zuidelijk van Carthago naar zichzelf verwijst met de naam Ifri (Afir; ook Aourigh), in teksten in het Latijn, dat dan voor het schrift de voertaal is. Vaak wordt het ook geïnterpreteerd als een woord afkomstig uit een andere taal, zoals het Fenicisch afir, dat vleugel betekent, en wat zou kunnen verwijzen naar een legeronderdeel. Later strekte de naam zich uit over een groter gebied, en tenslotte over het hele continent.

Romeinse denarius, tweede eeuw. Africa is afgebeeld met de hoorn des overvloeds, een mand met graan en een schorpioen
Romeinse denarius, tweede eeuw. Africa is afgebeeld met de hoorn des overvloeds, een mand met graan en een schorpioen.

Afri is afgebeeld op munten en door beelden. Ook komt ze voor op mozaïeken in een Romeins huis dat onlangs is ontdekt en gerestaureerd. Haar belangrijkste attribuut is de olifant. Africa draagt een olifantenhuid op het hoofd, waarvan de grote flaporen, de slurf en de slagtanden duidelijk zichtbare kenmerken zijn. Op een van de mozaïeken is ze afgebeeld al een van de zes Romeinse provincies, met ondermeer Egypte en Azië. Deze zijn geplaatst rond de godin Roma, de personificatie van het Romeinse Rijk. Op een andere mozaïek is ze afgebeeld in het midden van allegorische voorstellingen van de vier seizoenen.
Africa wordt geassocieerd met olifanten omdat deze in die tijd veel voorkwamen in Noord-Afrika, en werden ingezet door het leger. De veldtocht van Hannibal, die met zijn olifanten via de alpen naar Rome trok, had veel indruk gemaakt. De Romeinen adopteerden haar als beschermgodin voor hun leger, en later symboliseerde ze de overwinningen van de Romeinen op de Imazighen.
Ook werd Africa afgebeeld op Romeinse en Numidische munten, met andere attributen, zoals de hoorn des overvloeds en een korenaar, traditionele attributen voor een graan- en vruchtbaarheidsgodin. Op een andere Romeinse munt wordt aan haar voeten een stier verscheurd door een leeuw.

© nissaba.nl

Deze pagina is 9610 keer bekeken




Kenmerken


Functies: graan, patronage
Attributen: hoorn des overvloeds, korenaar, olifant
Lokatie
Stad / steden:
Carthago (Tunesië)
Landen/volken: Amazigh, Puniërs, Romeinen
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden