Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Alkmene [Andere spelling: Alcmene](Alfrodul) vorige || volgende (Allat)


Griekse mythologie, moeder van Heracles, afkomstig uit Mycene. Haar echtgenoot Amphitryon was de koning van Tirijns in Argolis. Na haar dood of na de dood van Amphitryon werd de rechter van de doden Rhadamantys, een zoon van Europa en broer van Minos, haar echtgenoot. Rhadamanthys, die net als Hercules een zoon was van Zeus, die Europa had ontvoerd, trouwde volgens een overlevering met Alkmene in BoeotiŽ, nadat hij door zijn jaloers broer van Kreta was verjaagd. Volgens sommigen was Euridike, die ook met het dodenrijk en het recht wordt geassocieerd, Alkmenes moeder.
Heracles was de zoon van de god Zeus; zijn sterfelijke tweelingbroer Iphicles was een kind van Alkmenes echtgenoot zelf, Amphitryon. De godin Hera stuurde twee slangen naar de kinderen om ze te vermoorden, maar het kind Hercules wurgde de slangen met zijn blote handen. 'Heracles' kan worden vertaald als 'roem van Hera'; volgens de Etruskische mythologie was Hera (Uni) zelf de moeder van Hercules.
Soortgelijk erfopvolgingsbedrog wordt ook in de bijbel genoemd, bijvoorbeeld als Isašc zijn zoon Esau wil zegenen; zijn moeder Rebecca zorgt door een truc dat haar favoriete zoon, de jongere Jacob, de zegen van zijn vader krijgt, en daarmee de rijkdom van de aarde en de heerschappij over volkeren. In Rebekka's schoot verdrongen de kinderen elkaar al, en Jahweh voorspelde dat de oudste de jongste zou dienen. Esau was de eerste, en hij had een rossige, pelsachtige huid. Jakob kwam er vlak achteraan, en hield de hiel van zijn broertje vast. Het kind Perez van Tamar stak als eerste zijn hand naar buiten, maar nadat de vroedvrouw er als herkenning een purperen draad om had gebonden, trok hij zijn hand weer terug, en kwam zijn broertje Zerah als eerste tevoorschijn.
De nacht waarin Heracles door Zeus werd verwekt, duurde op last van Zeus drie dagen en nachten. Gedurende die tijd liet de zon zich niet zien, en bleef de maan aan de hemel staan. Zeus gaf zich uit voor Amphitryon, die op dat moment bezig was de acht gedode broers van Alkmene te wreken. Omdat negen maanden later de eerstgeboren zoon voor het vallen van die avond de koning van het huis van Perseus zou worden, liet Hera de geboorte van Heracles vertragen door met knopen in haar kleren en gevouwen handen voor de deur van Alkmenes huis te gaan zitten. Volgens anderen zorgde de geboortegodin Eileithyia voor het uitstel van de geboorte. De barensweeŽn van Nikippe werden opgewekt, zodat haar zoon Eurystheus al na zeven maanden werd geboren. Ook Herakles' tweelingbroer Iphikles zou eerder zijn geboren dan Herakles. Herakles heette eerst Alkaios of Palaimon. Palaimon was ook de naam van het kind van de geboortegodin Leukothea, die eerder Ino heette, de moeder van Melikertes, Herakles' Fenicische alter ego.
Hermes, de bode der goden en geleider der zielen, had een steen in de plaats van Alkmenes lichaam in haar doodskist gelegd. Deze steen werd na de ontdekking in een heilig bos bij Thebe als de godin vereerd. Ook zou haar graf te vinden zijn in Megara of, samen met het graf van Rhadamanthys, in Haliartos. Verder werd Alkmene vereerd in Athene.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6916 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Europa, Hera

goden: Heracles
Lokatie
Stad / steden:
Athene (Griekenland), Mycene (Grieken)
Landen/volken: Grieken
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden