 Andromeda, Perseus en het zeemonster Ketos. Het Griekse schrift ligt nog niet helemaal vast. De namen staan achterstevoren, de 'S' is omgedraaid. In de Griekse mythologie werd Andromeda genoemd als dochter van de koningin Cassiopeia van Ethiopië of het Fenicische Joppa (Jaffa) en koning Cepheus ('tuinman'). Andromeda wordt door Graves vertaald als 'Heerseres over mannen'.
Kinderen van Andromeda en Perseus zijn: Perses, Alcaeus, Shtenelus, Heleus, Mestor, Electryon, Gorgophone en Cynurus.
Haar moeder Cassiopeia had de Nereïden beledigd; sindsdien werd de stad dagelijks bezocht door een zeemonster, en om hieraan een einde te maken werd op last van het orakel van Ammon een koningsdochter aan de rotsen geketend om te worden verslonden door het zeemonster Ceto of Keto. Nadat Perseus het monster versloeg, versteende hij tijdens zijn huwelijk met Andromeda ook nog met het hoofd van Medusa haar vroegere minnaar Phineus (volgens oa Ovidius) of Agenor, die zijn bruid kwam opeisen. Phineus was de zoon van Belus en Anchinoe. Volgens sommigen was hij de broer van Cepheus, maar andere bronnen noemen Phoenix als de vader van Cepheus.  Andromeda cirkelt als noordelijke sterrengroep om de poolster. Al deze namen zijn Griekse verbasteringen die verwijzen naar de Feniciërs en hun goden. Phoenix en Phineus zijn beide verbasteringen van Fenicië, Belus is 'baal' (heer), de titel waarmee de Fenicische stadsgoden werden aangesproken, Agenor wordt soms geïnterpreteerd als 'Kanaan', aan andere naam voor Fenicië.
Keto of Ketos is een titel van de zeegodin. Andere namen voor de zeegodin zijn Nereïs en Amphitrite. De naam Keto kan met de Syrische visgodin Derketo of Atargatis (Astarte), de moeder van Semiramis, in verband worden gebracht. Andromeda zelf is te identificeren met Astarte of Tanit. De zeegodinnen worden gewoonlijk begeleid door dolfijnen of Tritons. Het zeemonster Keto is terug te voeren op de betekenis die deze vis had, de oermoeder of overdrachtelijk gezien de baarmoeder. Een andere figuur uit Joppa die bekend is vanwege zijn ervaring in de 'buik' van de vis is de bijbels Jona; hij verbleef hier drie dagen voor hij weer werd uitgespuugd, een symbolische wedergeboorte.
Andere namen zijn Eurybia ('Verreikende kracht'), Elektra ('amber'), Thaumas ('wonderbaarlijke') en Doris ('Zij die overvloed schenkt'). De Nereïden voerden rituelen uit om een goede visvangst te verzekeren. Het het zeemonster is gelijk te stellen aan de Babylonische moeder van het leven Tiamat, of de Hebreeuwse Rahab. Tiamat werd in een jaarlijks ritueel verslagen door Mardoek, de hoofdgod van de Assyriërs in Perzië, die gelijk is aan Perseus.
Andromeda werd na haar dood door Zeus aan de hemel geplaatst als het sterrenbeeld Andromeda. Ook Cassiopeia en Cepheus bevinden zich in dit gebied.© nissaba.nl Deze pagina is 7605 keer bekeken
|
| KenmerkenVerwant: Cassiopeia, Ceto, Iphigeneia, Anat, Astarte, Derceto
hemellichamen: Andromeda Lokatie Stad / steden: Joppe Landen/volken: Grieken Streek/gebied:
Oude pagina's
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden
|
Beer (Demeter) Hoi Els mag i k wee
Els (Bellona) Hallo Lou, er zijn n
lou (Bellona) goed uitgelegd :duim
Els (Diana) PS, de achterzijde v
Els (Diana) Hallo Gretha, bedank
Gretha/Beer (Diana) "Haar belangrijkste
Els (Diana) Hee Gretha, zeker ma
Gretha (Diana) Hoi Els Mag ik weer
Marleen (Artemis) Dit heeft mij erg ge