Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Ariadne [Andere spelling: Arianna, Areatha, Ariagne](Argimpassa) vorige || volgende (Arianrhod)


Ariadne. Ariadne. Grieks. Varianten: Arianna; Areatha; Ariagne; Aridela. De Romeinen vereerden haar als Libera. De Etruskische naam was Areatha. De Etruskische naam 'Areatha' toont duidelijk dat Ariadne overeenkomt met Athtart of Astarte, de Semitische naam voor Ariadne. Hetzelfde geldt voor de moeder van Ariadnes geliefde Theseus, Aethra. Een andere geliefde van Ariadne was Dionysos (Liber). Liber en Libera werden door de Romeinen vereerd als graangoden. Libera is dezelfde als de Punische hemelgodin Tanit. Over de hele wereld werden voor de graangoden orgiastische bacchanalen gehouden. De klaagrituelen voor de overleden Dionysos komen overeen met de rouw voor goden over de hele wereld, zoals de geliefde van Inanna Dumuzi, of de minnaar van Ishtar, Mardoek of Tammoetz, Anahita's zoon Mithras, Cybeles geliefde Attis, Aphrodites geliefde Adonis enz.
Attribuut: draad van Ariadne, betoverd zwaard; Corona Borealis.
Ariadne was de dochter van Pasiphae en Minos. Nadat Theseus de Minotaurus had verslagen dankzij de draad die zij hem schonk, nam Theseus haar mee uit Kreta, maar hij liet haar achter op Naxos, waar zij metgezellin van Dionysos werd en onder de sterren werd opgenomen. Haar jaarlijkse lentefeest op Naxos werd gekenmerkt door enerzijds rouw en droefheid vanwege haar dood nadat Theseus haar verliet, maar anderzijds de vreugde als ze weer ontwaakt of tot leven komt en huwt met Dionysos. De geschiedenis is een metafoor voor het sterven of de tijdelijke slaap van de natuur in de winter, en de lenteperiode daarna, als alles weer tot leven komt. Haar dood en ontwaken is te vergelijken met die van Adonis, Attis, Kore en vele anderen. Ariadne werd vaak afgebeeld slapend op de kust van Naxos, terwijl Dionysos, in het gezelschap van saters en menaden, haar bewonderend gadesloeg.
Ariadne wordt soms Ariagna genoemd, wat een versterking is van Hagna, de Zuivere. Hagna was een titel van Persephone als onderwereldgodin; het Engelse woord hag (heks, oude vrouw) stamt hiervan af. Ariagne betekent zuivere of kuise, van Grieks agnos.
De Corona Borealis was haar bruidskrans.
Ariadne was een titel van de Grote Godin van Kreta. De draad die ze volgens de Griekse mythologie aan Theseus meegaf naar het labyrint wordt wel een voorstelling van de navelstreng genoemd. Het labyrint is de baarmoeder, waardoor een symbolische reis werd gemaakt en waar je uitkwam als opnieuw geboren.
De Etrusken kenden een Esia, die de ziel van Ariadne zou zijn. Pausanias noemde een Ceramus als zoon van Ariadne en Dionysos; deze gaf zijn naam aan Cerameicus in Attica.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6548 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Libera

hemellichamen: Corona Borealis
Attributen: zwaard

Landen/volken: Grieken
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden