Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Arianrhod(Ariadne) vorige || volgende (Arifa)


Keltische godin, afkomstig uit Wales. Haar naam wordt vertaald 'Zilveren wiel' of 'koningin van het wiel'. Ze komt overeen met de Ierse Eithne ('vrucht' of 'voortbrengen'). Arianrhod heeft betekenis voor de geboorte en voor de reïncarnatie.
In de genealogie van de Keltische goden is Arianrhod de dochter van Don en Beli. Zij corresponderen met de Ierse Dana, Danu of Donu en Balor. Hun herkomst wordt wel gezocht in de Punische Tanit en Baal Hammon.
Over haar is maar één volledig verhaal bewaard gebleven, in de Mabinogion, die dateert uit de veertiende eeuw. Hier komt ze voor in de Romance of Math, de zoon van Matonwy. Graves behandelt dit verhaal in The white goddess (pagina 304 - 313).
Ze is in de Mabynogion de moeder van Dylan en Lleu Llaw Gyffes. Voor de laatste wordt het bloemenmeisje Blodeuwedd gemaakt; deze kiest echter voor zichzelf een andere geliefde. Soms wordt als vader Arianrhods broer Gwydion genoemd; in de Mabinogion komt hij echter alleen voor als hun opvoeder. Een aantal motieven in het verhaal zijn mogelijk terug te voeren op de Keltische matrilineaire organisatie van de maatschappij. Arianrhod tracht schijnbaar in de loop van het verhaal te verhinderen dat Lleu een naam krijgt, zich kan wapenen of een vrouw krijgt toegewezen, tenzij zijzelf hiervoor zorg draagt. In het verhaal is het steeds de tovermacht van haar broer Gwydion die bewerkstelligt dat Arianrhod deze rechten zonder het te weten verstrekt. In feite echter behoort het uitvoeren van deze functies door moeders of vrouwen tot de gangbare Keltische gebruiken. Zo beschrijft Tacitus bijvoorbeeld dat jongens de wapens van hun moeder ontvangen. Ook de opvoeding van de jongens door Gwydion is een kenmerk van een matrilineaire traditie, waarin de broer van de moeder van meer betekenis was voor de familieverwantschap dan de vader.

Het draaien van het zilveren wiel is de jaarlijkse loop van de sterren. Arianrhod is de godin van het sterrenrad, dus de bewegingen van sterren in de hemel. Het middelpunt van dit rad was het ronddraaiende kasteel Caer Sidi, dat was verborgen in een ondergronds land van geesten, Annwn. Het wiel werd soms ook wel gezien als een boot waarin de goede zielen naar hun huis tussen de sterren werden gevaren; dit heet het Oar-wiel. Het tehuis van de zielen was het maanland Emania; de zielen wachten hier op hun moment van wedergeboorte.
Ze staat in verband met het sterrenbeeld Corona Borealis, aan de noordelijke hemel. De Keltische naam hiervoor, Caer Arianrhod, betekent 'Arianrhods kasteel'. De sterrengroep maakt deel uit van de circumpolaire sterren aan de noordelijke hemel, die gedurende het hele jaar zichtbaar blijven. Zij verdwijnen nooit onder de horizon, en vertegenwoordigen daarom een onvernietigbare, eeuwige plaats. De sterren symboliseren daarom de rustplaats waar de zielen verblijven tussen de periodes van hun incarnaties in.
Ook de Egyptenaren associeerden de dode zielen met de sterren.
Het pad naar Caer Arianrhod is spiraalvormig. Dit concept vertoont een metaforische overeenkomst met de draad en het labyrint van Ariadne, die ook de wedergeboorte symboliseren. De dichter Taliesin uit de zesde eeuw zong in een gedicht over koning Maelgwyn dat hij in Arianrhods kasteel was geweest. Dit wil zeggen dat hij opnieuw was geboren.
De wilg was aan haar gewijd. In het bomenalfabet vormde het hout van deze boom de letter S (saile).
Arianrhod spint ook het leven van de stervelingen.

© nissaba.nl

Deze pagina is 7807 keer bekeken




Kenmerken

Verwant: Dana, Eithne

Lexicon: Mabinogion
hemellichamen: Corona Borealis
Attributen: wiel
Mythische plaatsen: Caer Arianrhod

Landen/volken: Kelten
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden