Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Bau [Andere spelling: Baba](Bat) vorige || volgende (Baubo)


Gula en Bau, de verzorgsters van de levensboom, geven een vrouw een zegen
Gula en Bau, de verzorgsters van de levensboom, geven een vrouw een zegen.

Bau. Soemerische godin van de genezing. Oudere vormen van haar naam waren Baba of Moeder Baba, Ba-a-bi, Ba-a-bu, Bamu of Ba-u. Misschien komt ze overeen met de Armeense Baba-a Andere namen voor haar zijn Nininsina of Ninkarrak. Een bijnaam was Ma-Munda ('Zij bouwde een boot'). In Akkad was haar naam Gula; met Gula vormde ze ook wel een twee-eenheid als Gula-Bau. Bau was de beschermgodin van de stad Urukug in Lagasj. Als Ninsinna of Nininsina is zij de godin van de stad Isin, ten zuiden van Nippur; In Nippur werd ze Ninnibru genoemd, 'koningin van Nippur'. Ze kan worden ge´dentificeerd met Inanna. Sal-sag-ga is een aanspreektitel. Als Vrouwe Overvloed schenkt ze haar uitverkorenen een lang leven.
Lagasj was haar belangrijkste cultusplaats. Verder werd ze vereerd in Kisj, Eridu en Uruk. Ze werd met vele godinnen ge´dentificeerd.
Bau was de godin van de geneeskunst. Ze werd in Ninsinna afgebeeld met een hond of met een hondehoofd.
Ze was de moeder van zeven dochters, de wolken. Deze droegen de volgende namen: Zazaru, ImpaŰ, Urenuntaea, Hegirnunnu, Hesjagga, Gurmu en Zarmu. Ook had ze twee zonen, Lu-alim en Dunsjaganna.
Als haar echtgenoot wordt de regengod Pabilsag genoemd, die ook bekend is als de Soemerische Ninurta ("Heer van de aarde') of de eveneens Soemerische Ningirsu ('Heer van de akker', tevens oorlogsgod). Ninurta werd genoemd als zoon van Ninlil of Belet Ili. Als metgezel van Bau werd ook Dumuzi ge´dentificeerd. De hemelgod An of Anu wordt wel als haar vader genoemd; met haar moeder Gatumdug, een geboortegodin vereerd in Lagasj, werd ze ook wel ge´dentificeerd. Als echtgenote van Zababa is ze koningin van Kis. Ze regelde de geboorte van mens en dier, en was misschien een belichaming van de aarde.
De Griekse tegenhangers van Gula en Bau zijn Demeter en Kore. Campbell geeft een beschrijving van een oude zegelrol, waarop de twee-eenheid Gula-Bau voorkomt als bewaaksters van de levensboom in de mythische tuin die in de bijbel de betekenis krijgt van het paradijs. Zij bieden een sterfelijke vrouw een vrucht aan van de boom. Deze vrucht schenkt haar de kennis van het leven, of het eeuwige leven. Op een ander zegel komt zij eveneens voor bij de boom, waaraan twee vruchten hangen; de ene geeft de kennis over het leven, de andere onsterfelijkheid. Gula-Bau wordt hier geflankeerd door haar begeleidster, de slang. Tegenover haar zit haar metgezel, die vanwege zijn gehoornde kroon wordt ge´dentificeerd als Dumuzi, Inanna's geliefde, de 'Zoon van de Diepte, de Heer van de levensboom'. Voorstellingen als deze liggen aan de basis van de geschiedenis van de bijbelse Adam en Eva. Bau komt overeen met Baubo, de oude vrouw of baker die met schunnige grapjes Demeter aan het lachen maakte.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5198 keer bekeken
Kenmerken

Andere namen: Baba, Gula, Nininsina, Ninkarrak
Titels: Moeder Baba, Ba-Munda, Ninnibru, Sal-sag-ga, Vrouw Overvloed
Verwant: Gula, Ninsinna, Inanna, Eva, Baubo

Functies: geboorte, genezing
Attributen: hond, levensboom, slang, wolken
goden: Anu, Dumuzi, Ningirsu, Ninurta, Pabilsag
Lokatie
Stad / steden:
Isin
Landen/volken: MesopotamiŰ, SoemeriŰ
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden