Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Belet Ili [Andere spelling: Belet-Ili](Beiwe) vorige || volgende (Beletseri)


Belit-Ili. 'Meesteres van de Goden'. Ook Belet-Ili. Titel van de Akkadische Ishtar en van de Soemerische Inanna. Andere namen: Mami, Ninlil,
In de mythe van Atrahasis wordt ze ook Mami en Nintu genoemd. Als vroedvrouw en godin van de baarmoeder is zij degene die de sterfelijke mens schept, zodat deze het werk voor de Annunaki kan verrichten. Ze gebruikt hiervoor niet haar baarmoeder, maar klei die ze van Enki kreeg. Na een reinigingsceremonieel wordt de intelligente god Geshtu-e geofferd; zijn bloed mengt Nintu met de klei. Er verscheen een ziel in, en Nintu verklaarde dit als het levensteken. In de kamer van het lot, waar de baarmoedergodinnen waren verzameld, reciteerde Nintu gezangen. Vervolgens haalde ze veertien stukken van de klei, plaatste er zeven links en zeven rechts, en plaatste er een baksteen (bahar) tussen. De baksteen had betekenis als geboortesteen. De geboortesteen nam zowel een functionele als een religieuze plaats in bij de geboorterituelen.
Met riet werd de navelstreng doorgesneden, en de baarmoedergodinnen maakten zeven vrouwen en zeven mannen, de eerste zeven mensenparen.
Er werd als regel ingesteld dat in het huis waar een kind werd geboren zeven dagen een baksteen moest staan, en Belet-Ili wordt vereerd, en moest Mami worden genoemd. De moeder snijdt zelf de navelstreng door. Tien maanden later vond de eerste geboorte plaats, en Mami opende de baarmoeder. Met bedekt hoofd voerde ze haar taak van vroedvrouw uit. Ze deed haar gordel om, sprak een zegen uit, maakte een tekening in meel en plaatste een baksteen. Na de geboorte wordt het bed klaargemaakt voor de vrouw en haar echtgenoot. De liefdesgodin Isjtar, die zich verheugt in de band tussen man en vrouw, wordt dan Ishhara genoemd. De qadistu-priesteres, in wiens woning de vroedvrouw verblijft, is misschien aan haar gewijd. Qadishtu ('heilige') is zowel een titel van Ishtar als de naam van de heilige tempelvrouwen en -mannen, die ondermeer de heilige prostitutie beoefenden.
Ninbahar en Mami waren titels van Ninhursag. Ook in Egypte werden gewijde geboortestenen gebruikt.
De baksteen en het scheppen van mensen uit klei zijn metaforen voor het ontstaan van het leven in de baarmoeder. Ook het bakken van brood in de oven komt hiermee overeen. De ingrediënten worden gekneed, gevormd en verwarmd, tot er ten slotte een nieuw materiaal ontstaat. De baarmoedergodin had ook de functie van pottenbakster. Het maken van aardewerk behoorde tot de taken van vrouwen. Het tekenen in de meel was een magische handeling, die een goede afloop van de geboorte zeker moest stellen. De baarmoedergodin was tevens de lotsgodin, die over het leven beschikte.
Het maken van leven uit klei is een veel voorkomend gegeven in mythen over de hele wereld. De Babyloniërs kenden ook nog Aroeroe als godin van het leven. In de bijbel wordt Adam uit rode klei gemaakt, en in de verdere Hebreeuwse literatuur ook Eva en Lilith. De Grieken lieten Prometheus met de hulp van Athene mensen uit klei maken, in Rome deed Cura het. Ook de Chinese slangegodin Nugua maakte mensen van klei en water naar haar evenbeeld, om haar eenzaamheid te verdrijven.
In de mythe van de Anzu-vogel wordt Belet-Ili opgevoerd als de wijze raadgeefster van de goden. Ze was degene die de Anunaki had geschapen en de raad der goden had ingesteld. In deze mythe moet haar zoon Ninurta de lotstabletten terughalen, die door de Anzu-vogel waren gestolen.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5773 keer bekeken




Kenmerken

Etymologie: Meesteres van de goden
Andere namen: Mami, Ninlil, Nintu, Ninhursag
Verwant: Ishtar, Inanna, Aruru, Eva, Athene, Cura, Nugua


Functies: geboorte, schepping, vroedvrouw, raadgeven
Attributen: geboortesteen, gordel, klei
goden: Enki, Ninurta
Lokatie
Stad / steden:
Akkad (Mesopotamië)
Landen/volken: Mesopotamië, Soemerië
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden