Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Beletseri [Andere spelling: Belit-tseri, Beletsheri](Belet Ili) vorige || volgende (Belisama)


Beletseri. Belit-tseri of Beletsheri. Meesteres der dieren, Koningin van de woestijn of Koningin van de steppe. Mesopotamische godin, vereerd in Akkad.
In het Gilgamesj-epos wordt ze schrijfster van de onderwereld genoemd. Ze knielt voor de onderwereldgodin Eresjkigal, aan wie ze haar tablet voorlas. Toen Enkidu, de wilde vriend van Gilgamesj, naar de onderwereld kwam om te sterven, vroeg ze wie hem had gebracht. Op dit punt is de tekst helaas onderbroken.
Beletseri's echtgenoot is Amurru, een Akkadische, nomadische god, die wordt gelijkgesteld aan de Soemerische stormgod Martu. Maar als echtgenote van Martu werd ook de West-Semitische Asratum genoemd.
Beletseri is ook een naam voor Ninhursag als de 'Vrouwe van de Wilde Dieren'.
Beletseri wordt ook wel geÔdentificeerd met Gesjtinanna, de zuster van Inanna's geliefde Dumuzi (Adon Tammoez), die gedurende een half jaar zijn plaats in de onderwereld overnam. Ook een Husbishag ('vrouwe van het boek') werd genoemd als degene die het tijdstip van sterven bijhield.
Tabletten of boeken van de onderwereldgodin bevatten de namen en daden van de doden. Dit hun samen met hun lot, en de lotsgodinnen waren degenen die dit vanaf de geboorte vastlegden in hun boek. Uit de Soemerische tijd zijn al de gulses bekend, de schrijfsters van de onderwereld die onder leiding stonden van de genezende godin Gula. Zij zijn verwant aan de Romeinse fata scribenda en aan de Noorse lotsgodinnen, de Nornen, die ook een boek bijhielden. De betekenis van dit boek is tot in onze tijd overgeleverd in het Sinterklaasfeest; hier staan de namen van de 'stoute kinderen' erin, die door de zwarte Pieten in een zak worden meegenomen naar Spanje. Spanje heeft hier de betekenis van de onderwereld; misschien is deze negatieve betekenis te danken aan de Spaanse overheersing. Het Pietenleger komt voort uit de traditie der perthen, het dodenleger in het gevolg van Holda of Diana. In dit verband is het interessant dat Diana's Griekse equivalent Artemis ook de naam Vrouwe van de wilde dieren droeg.

© nissaba.nl

Deze pagina is 3511 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: Koningin van de woestijn
Andere namen:
Titels: Meesteres der dieren, schrijfster van de onderwereld
Verwant: Ninhursag, Gesjtinanna, Asratum, faten, nornen, Artemis


Functies: onderwereld
goden: Amurru, Martu
Lokatie
Stad / steden:
Akkad (MesopotamiŽ)
Landen/volken: MesopotamiŽ
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden