Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Coatlicue(Clytaemnestra) vorige || volgende (Concordia)


Coatlicue
Coatlicue

Coatlicue. Haar naam betekent 'Kleed van slangen'. Ze is een aardgodin in Mexico, vereerd door de Azteken. Ze werd 'Moeder van alles' genoemd. Ze is de moeder van alle Azteekse goden, de zon, de maan en de sterren (de 'Centzonhuitznahuac' ), en de moeder van al het leven op aarde. Ze ontving de levenden na hun dood weer terug in haar lichaam. Zuid-Amerika: Azteken. Ze werd ook Ilamatecuhtli (oude godin) genoemd, of Tonantzin (moeder). Ze was ook de godin van de vulkanen. Een andere naam was Tlatecutli (aard - pad - mes) of Itzpapalotl. Haar metgezel was Mixcoatl (hemelslang, jachtgod). Ze had vierhonderd zonen en dochters. Een van haar dochters is Xochiquetzal. Haar jongste zoon was Huitzilopochtli (oorlogsgod, de zon).
Attributen: een kleed van slangen, halsketting met de harten van haar slachtoffers, afgehouwen handen en een schedel. Haar rok van slangen wordt ook wel beschreven als rok met afgehakte fallussen.
De goden Quetzalcoatl ('Gevederde slang') en Tezcatlipoca ('Rokende Spiegel') namen de gedaante aan van slangen en scheurden het lichaam van Coatlicue in twee stukken. Van haar ene helft maakten zij de hemel, van de andere helft de aarde. Uit haar verschillende lichaamsdelen ontstonden de rivieren en de bergen. Haar haar werd de plantenwereld, uit haar ogen en mond ontstonden grotten en waterbronnen, uit haar lichaam groeiden de bergen en valeien. Uit boosheid over wat haar was aangedaan, eiste zij menselijke harten en bloed. Deze mythe komt overeen met een verhaal uit het Babylonische scheppingsepos, waarin de god Mardoek de godin Tiamat in twee stukken snijdt er hiervan de hemel en de aarde maakt. Ook haar lichaam is de bron van de rivieren; haar borsten worden de bergen. Tiamat werd evenals Coatlicue geassocieerd met slangen. Medusa, Coatlicues Griekse alter ego, droeg een in elkaar gedraaide gordel van slangen als caduseus om haar middel.

Coatlicue, beeld van basalt, 252 cm hoog. Ze is behangen met handen, harten en een schedel.
Coatlicue, beeld van basalt, 252 cm hoog.

Coatlicue was een afschrikwekkende, bloeddorstige, wrede godin aan wie veel werd geofferd. Met haar uitgestoken tong likt ze het bloed van haar slachtoffers op. Ze nam alleen genoegen met mensenvlees- en bloed, vooral van krijgsgevangenen. Haar handen en voeten hadden scherpe klauwen en ze had slappe borsten. Een groot beeld van basalt toont Coatlicue die is behangen met handen, harten en een schedel. Ze is onthoofd, en uit haar hoofd verschijnen twee slangen, die samen een nieuw gezicht vormen. Ze draagt een kleed van slangen, halsketting met de harten van haar slachtoffers, afgehouwen handen en een schedel. Haar rok van slangen wordt ook wel beschreven als rok met afgehakte fallussen.
Ze werd zwanger van Huitzilopochtli ('Blauwe kolibrie van de linkerkant') toen ze een veren bal, die op haar afrolde, onder haar kleed stopte, terwijl ze haar tempel aan het vegen was. Haar 400 zonen en dochters, de maan en de sterren, waren zo beledigd dat ze wilden dat ze stierf, maar ze verborg zich in een grot en werd door haar nieuwe zoon beschermd: deze beschermde haar toen hij in volle wapenuitrusting werd geboren.
Haar dochter Coyolxauhqui (de maan) werd genoemd als beschermster van haar moeder, maar ook als degene die de opstand tegen haar leidde. Met zijn vuurslang en de zonnestralen versloeg Huitzilopochtli de maan en de sterren; dagelijks wordt deze strijd tussen de dag en de nacht gevoerd. De overwinning van Huitzilopochtli werd gezien als de overwinning van het licht op het duister.
Door de maisgod Xipetotec ('Gevilde heer') werd Huitzilipochtli geaccepteerd als heer van de oogst.
Coyolxauhqui is in andere bronnen identiek aan haar moeder.
Een beeld van basalt dat dateert uit de 15e eeuw toont Coatlicu terwijl ze, net als Coyolxauhqui, is onthoofd. Het beeld is 2,5 meter hoog. Uit haar hoofd verschijnen twee slangen, die stralen bloed symboliseren. De hoofden van de slangen ontmoeten elkaar in een symmetrische afbeelding, en vormen zo een nieuw gezicht, met twee ogen en vier giftanden. Coatlicue is omgord met handen, harten en een schedel. Ze draagt ook een riem. Haar voeten hebben klauwen, die misschien een verwijzing zijn naar haar verband met een vogelcultus.
Coatlicue vertoont overeenkomsten met Medusa en de gorgonen en met de Indiase Kali.
In de codex Rios wordt Coatlicue met Xochitlicue ('Rok van bloemen') genoemd als zuster van Chimalmam, de parthenogene moeder van Quetzalcoatl, ook Topiltzin genaamd. In een variant wordt Chimalmam zwanger van Topiltzin als ze een juweel, een chalchihuitl inslikt, terwijl ze aan het vegen is; dit komt overeen met Coatlicues zwangerschap van Huitzilopochtli.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5909 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: Rok van slangen
Andere namen: Tlatecutli
Titels: Moeder van Alles
Verwant: Coyolxauhqui, Xochiquetzal, Xochitlicue, Chimalmam, Topiltzin, Kali, Medusa, Cybele, Tiamat, Lamashtu


Functies: mensenoffer, moeder, vulkaan, wonderbaarlijke zwangerschap
Attributen: ketting, penis, schedel, slang
goden: Huitzilopochtli, Mixcoatl, Quetzalcoatl, Tezcatlipoca

Landen/volken: Azteken, Mexico
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden