Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Coyolxauhqui(Concordia) vorige || volgende (Crana)


Coyolxauhqui. Azteken. Haar gezicht was de maan. Coyolxauhqui was de dochter van Coatlicue. Ze wilde als enige haar moeder beschermen tegen de wraak van haar kinderen, die niet wilden dat zij zwanger was. Huitzilopochtli sneed haar hoofd af met zijn obsidianen mes, waarop haar moeder Coatlicue, die haar Gouden Klokken noemde, verteerd werd door verdriet. Coatlicue vond haar gouden hoofd en plaatste het op een eervolle plaats aan de hemel, zodat Coyolxauqui nooit kon worden vergeten.
Haar ronde, stralende gezicht verlicht nu nog steeds de nachtelijke hemel.
Er wordt ook wel gezegd dat Coyolxauhqui de strijd tegen haar moeder leidde, en dat Huitzilopochtli vervolgens haar hoofd afsneed en naar de hemel wierp.
In de Cronica Mexicayotl nam Coyolxauhqui Coatlicues plaats in als moeder van van Huitzilopochtli. Dit verhaal was meer historisch gekleurd dan mythologisch. De geboorte was niet wonderbaarlijk. Coyolxauhqui werd door Huitzilopochtli, die in deze versie dus haar zoon was, vermoord toen ze een opstand tegen hem leidde, omdat hij haar en haar volgelingen wilde verjagen. Ze werd onthoofd op de plaats waar het balspel plaatsvond. Haar hart werd opgegeten en haar lichaam verscheurd en over de 'Slangenheuvel' verspreid. De moord had het karakter van een offer.
Coyolxauhqui droeg een sieraad in de vorm van de maansikkel door haar neus. Haar oorhangers stelden de Azteekse maankalender voor. Op haar wangen had ze bellen, die verwijzen naar haar naam 'Gouden klokken'.
In 1978 werd bij Mexico-stad een steencirkel uitgegraven waar de verminking van Coyolxauhqui werd uitgebeeld. Dit was ten tijde van het Azteekse rijk een belangrijk religieus centrum. De manier waarop ze werd afgebeeld lijkt op de Medusa in de typische rennende houding van de oudheid. Er is ook een relatie met Athene, die het hood van Medusa op haar borst of haar schild plaatste, nadat het door Perseus was afgehakt. De strijd tussen Coyolxauhqui en Huitzilopochtli herinnert ook aan de strijd van Tiamat en Mardoek.

© nissaba.nl

Deze pagina is 4443 keer bekeken
Kenmerken

Titels: Gouden Klokken
Verwant: Coatlicue, Tiamat, Medusa, Athene

Functies: lichaam verspreid, balspel, kalender, oorlog
Lexicon: Cronica Mexicayotl
hemellichamen: maan
Attributen: bellen, maansikkel, oorhangers
goden: Huitzilopochtli

Landen/volken: Azteken, Mexico

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden