Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Derketo(Derdriu) vorige || volgende (Devi)


Munt met op de ene zijde de Seleucidische heerser Demetrius III Eucaerus en de andere kant Derketo. Eerste eeuw v.o.j.
Munt met op de ene zijde de Seleucidische heerser Demetrius III Eucaerus en de andere kant Derketo. Eerste eeuw v.o.j.

Derketo. Visgodin, ondermeer vereerd in Ashkelon aan de zuidkust van het huidige Palestina. Ze is verwant met het zeemonster Ceto, dat de aan de rots geketende Andromeda wilde verslinden. Ze komt overeen met de op Kreta vereerde Diktynna.
Derketo is de moeder van Semiramis. Aan Derketo waren vissen gewijd, die werden gehouden in een speciale heilige vijver. Aan haar dochter, Semiramis of Aphrodite, was de heilige duif gewijd.
De naam is een Griekse verbastering van de Syrische naam Atargatis, wat in feite ook een Griekse spelling is voor 'Athar-‘Atah. Het eerste deel van deze naam komt van Atthart (mannelijk Athar), wat kan worden vertaald als Vrouwe, maar wat ook vaak werd gebruikt als naam voor de planeet Venus. Het gaat misschien terug op de oudere godin Astarte. Het tweede deel, Gata of Gatis, wordt soms herleid tot het Griekse Ceto, wat vis of zeemonster betekent. De ' voor ata is een klank die wat lijkt op een g. De Griekse mythe over dit zeemonster en Andromeda gaat terug op deze zelfde godin.
Op munten uit Hierapolis (Bambyce) uit de vierde eeuw wordt haar naam gespeld als tr‘th; De volledige vorm ‘tr‘th komt voor in Palmyra. Een Nabateese inscriptie spelt de naam tr‘th mnbgyb. Bij Akko bevindt zich een altaar waarop staat: Aan Adado (Hadadd) en Atargatis, de goden die onze gebeden verhoren. Derketo/Atargatis is afgebeeld op de keerzijde van een munt van de Seleucische heerser Demetrius Eucaerus uit de eerste eeuw v.o.j.
De Grieks-Syrische reizende schrijver Lucianos van Samosate uit de tweede eeuw stelt Derketo/Atargatis in zijn reisverslag over de Dea Syrië, de grote Syrische of Aziatische godin. Hij geeft een beschrijving van een wonderbaarlijk beeld van haar in Fenicië, dat hij zelf had gezien. Haar bovenlichaam was van een vrouw, maar het onderlichaam liep naar de benen uit in een vissenstaart. In de stad Hiërapolis (heilige stad) is ze volledig als vrouw afgebeeld. Hier zijn vissen aan haar gewijd. Ook de duif is in deze stad heilig; vissen en duiven worden door de bewoners niet gegeten. Dit beeld stond in een tempel die door Derketo's dochter Semiramis aan haar moeder zou zijn gewijd.
Volgens een ander verhaal zou de tempel zijn gesticht door Deukalion, de echtgenoot van Pyrrha, en de Griekse Noach. Na de enorme vloed die bijna de gehele mensheid had weggevaagd, had hij hier een tempel opgericht voor de Dea Syria.
Volgens een legende in Askahlon zou Aphrodite Derketo hebben geslagen met een grote verliefdheid voor een Syrische jongeling, tot ze uiteindelijk overmand door wanhoop in een vijver sprong en in een vis veranderde. De vissen in deze vijver waren sindsdien heilig.
Op de tabletten van tell El-Amarna wordt Ashkalon (Ashkaluna) genoemd als stad die onderhorig is aan het Egyptische rijk. Later is de stad in handen van de Assyriërs. De stad Joppa (Jaffa), waar Ceto huishield, maakte deel uit van het koninkrijk Ashkalon. Herodotus vermeldt hoe de stad werd geplunderd door de Hittieten (ook: Cimmerieten of Ashguzi, de Ashkenazim), die het beeld van de hemelse Aphrodite stalen. Hiermee werd de dochter van Derketo of Atargatis bedoeld, hoewel de naam Aphrodite zelf ook een verbastering is van Atargatis of Astarte. Een variant van dit verhaal in de bijbel vertelt over de roof van de ark des verbonds door de Filistijnen.
In de Perzische tijd stond Ashkelon onder gezag van de Fenicische stad Tyrus.
Derketo wordt wel geassocieerd met de Syrische stormgod Hadad.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6838 keer bekeken




Kenmerken

Etymologie: Athargatis
Andere namen: Atargatis
Verwant: Ceto, Diktynna, Semiramis, Doerga


Attributen: vis
goden: Hadad
Lokatie
Stad / steden:
Ashkelon
Landen/volken: Grieken, Israël
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden