Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Devi(Derketo) vorige || volgende (Dewi Danu)


Devi
Devi

Devi. Haar naam betekent godin. Aardgodin, grote moeder, dood en vruchtbaarheid (van land en mensen), maagd. Hindoegodin, vereerd in India. Ze wordt 'Grote Moeder' genoemd.
Devi kan vele vormen aannemen, afhankelijk van haar functie. Dit is in het algemeen een kenmerk van de godin in India; in de meest extreme vorm zei men wel dat er drie miljoen goden waren, maar dat deze alle terug te voeren waren op de drie hoofdgoden. Dit waren niet altijd dezelfde, maar in deze tijd worden Visjnoe, Sjiva en Devi genoemd. Men zegt dus wel dat alle godinnen in feite een aspect zijn van Devi.
Het idee van een Mahadevi (Grote Godin) is een belangrijk kenmerk van het hindoe´sme. De oudst bekende tekst waarin een godin als opperwezen wordt aangeduid, stamt uit de vijfde eeuw, in een tekst genaamd Devi-Mahatmya (Roem van de godin). Hierin staan hymnen en gebeden die nu nog worden gebruikt.
Devi bezit uiteenlopende eigenschappen. Als Parvati is ze een liefhebbende echtgenote, als Kali brengt ze de dood.
Devi's vaginale vloeistof (menstruatiebloed) werd speciaal vereerd. Zij werd afgebeeld, liggend op haar rug of staande, met gespreide benen en laat zo haar yoni-tattva lopen. Dit was een goddelijke vloeistof, die door haar vereerders werd ingenomen. Aan de vloeistof wordt genezende en levenschenkende kracht toegeschreven. De vloeistof wordt wel vergeleken met een bloem, omdat het net als bloemen een verwijzing is naar het vermogen vrucht te dragen.
De yoni is de vagina van de godin, die ook vaak werd voorgesteld als lotus. Ook de roodgeverfde driehoeken die veel voorkomen op Hindoealtaren stellen de yoni voor. Soms komt hier een zwarte fallus in voor; dit geheel noemt men de yoni-lingam, waarbij de lingam de fallus van Sjiva voorstelt. Het is een symbolische vereniging van de Shakti of vrouwelijke kracht en Sjiva.
Laksjmi was een manifestatie van Devi-Sjakti, het seksuele principe waar het heelal uit voortkwam. Oorspronkelijk heette zij Sri.
De meest voorkomende gestalte van Devi is Kali. In deze gedaante ontvangt zij het bloed van de geofferde mensen en dieren. Het offeren van mensen werd pas in 1835 officieel verboden, maar af en toe wordt er nog wel melding van gedaan.
Prehistorische lokaties van 20.000 jaar oud (Mirzapur, Utta Pradesh) worden door sommigen met de Indiase religies van nu in verband gebracht. Deze heilige plekken die met de verering van Devi worden geassocieerd zijn gemarkeerd met ovale stenen.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6038 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: Godin
Andere namen: Devi-Mahatmya
Verwant: Mahadevi


Functies: aarde, genezing, mensenoffer, moeder, offer
Lexicon: yoni-lingam, yoni-tattva
Attributen: bloed, lotus, menstruatiebloed, yoni

Landen/volken: Hindoe, India
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden