Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Dione(Diktynna) vorige || volgende (Diti)


Dione. Grieks. Haar naam kan worden vertaald als koningin van het licht of 'Hemelkoningin'. De naam Dione is de vrouwelijke vorm van Zeus (Dios). Dione heet soms ook Theia of Thetis. Theia is een Titaanse, dus een dochter van Gaia en Ouranos. Thetis is een der Nereïden, dochters van Dorus en Nereus. Hesiodus noemde Dione als een van de Oceaniden: zij was een dochter van Tethys en Oceanus. Maar Dione kwam ook voor als een van de Titanen: Apollodorus noemde als haar ouders de aarde Gaia en de hemel Uranus; Hyginus noemde de moeder Ge ofTerra, de vader Aether (hemel). Ze kan worden geïdentificeerd met Phoebe, die wordt geassocieerd met het orakel van Delphi. Maar Phoebe wordt ook genoemd als haar Titaanse zuster, samen met Mnemosyne, de moeder van de Muzen, die het orakel van Lebadeia beheerde, en Themis, die wordt genoemd in verband met de orakels van Delphi and Dodona; verder met Thetys. Rhea, Theia.
Homerus noemde een Olympische Dione als moeder van Aphrodite. Verder werd Atlas nog genoemd als haar vader. In het oeroude heiligdom te Dodona gold Dione als Zeus' echtgenote; ze kan ook worden geïdentificeerd met Dodone. Zij bezaten hier een orakel. Dione zou Zeus' echtgenote zijn voor Hera dat werd.
De Pleiaden {'duiven') worden door Strabo genoemd als priesteressen van Dione. Strabo suggereert dat de Peleiaden geen duiven maar oude vrouwen waren geweest. Voor deze drie oude vrouwen het orakel beheerden zouden mannelijke profeten, hypophetai, hebben geprofeteerd. Uit de vlucht van fazanten werd door de orakelpriesters profeties afgeleid.
De echtgenoot van de Titaanse Dione was Tantalus, zoon van Plouto ('overvloed') en Zeus. Haar kinderen waren Niobe, Pelops en Broteas. Het kind Pelops werd door zijn vader Tantalus als voedsel aan de goden voorgezet; de enige godin die niet merkte wat voor wrede grap hier werd uitgehaald, was Demeter; haar gedachten waren afgedwaald door haar verdriet vanwege haar verdwenen dochter. De resten van het kind werden door de goden weer in de kookpot teruggegooid, en het leven kwam er weer in tevoorschijn. Er ontbrak alleen de schouder, waar Demeter van had gegeten, maar zij verving deze voor een schouder van ivoor.
Als echtgenote van Tantalus komt ze ook in Lydië voor als Euryannassa. Volgens dit verhaal werd het kind volledig door de goden opgegeten. Euryanassa ('machtige koningin') zocht haar kind overal, omdat ze niet wist dat hij naar de Olympos was opgestegen. De koksjongens vertelden haar dat hij was opgevoerd aan de goden, die hem tot het laaste bot hadden opgegeten. Zo was het verhaal bekend in Lydië. Motieven uit dit Lydische verhaal zijn nog vandaag te herkennen in het sprookje Doornroosje van Grimm of Perault. Euryannassa was een dochter van de riviergod Paktolos. Verder komt als moeder van Pelops nog voor Eyrithemista, dochter van de riviergod Xanthos, en Klytia, dochter van Amphidamantes. Ten slotte wordt nog de nimf Linos genoemd, wier echtgenoot Atlas was. Atlas werd ook wel genoemd als de vader van Dione.
Homerus noemt Dione als de moeder van Aphrodite; Zeus is haar vader. Dione woonde op de Olympus, waar ze haar dochter opving toen deze aan haar hand was gewond door de sterveling Diomedes, tijdens haar poging haar zoon, de Trojaanse Aeneas, te redden. Dione troostte haar, en veegde het onsterfelijke bloed, de ichor, weg, die uit Aphrodites wond stroomde. Ze vertelde hoeveel de andere Olympiërs eveneens te lijden hadden van het geweld der mensen; maar, zei Dione, dwazen die het durven op te nemen tegen de goden, zullen niet lang meer te leven hebben.
In Plato's Symposium werd onderscheid gemaakt tussen twee Aphrodites. Als kind van Dione heette Aphrodite wel Dionaea, of Aphrodite Pandemos ('Gewoon'); onder deze namen symboliseerde zij de lichamelijke liefde. Met haar naam Urania zou ze, als kind van Uranus, voor de hogere, spirituele liefde staan.

© nissaba.nl

Deze pagina is 8177 keer bekeken




Kenmerken

Etymologie: Dios; Lichtkoningin
Andere namen: Euryannassa, Theia, Thetis
Verwant: Aphrodite, Thetys, Gaia, Plouto, Niobe


Lexicon: Doornroosje
goden: Tantalos
Mythische plaatsen: Olympus
Lokatie
Stad / steden:
Dodona
Landen/volken: Grieken, Grieken: Lydië
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden