Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Diktynna [Andere spelling: Dictynna](Dike) vorige || volgende (Dione)


Dictynna. 'Heerseres van het net'. Diktya betekent net. Ze werd vereerd op West-Kreta, en was de godin van de berg Dicte. Diktyon betekent net. Haar ouders waren de oogstgodin Karme, een dochter van de Fenicische Phoenix, en Zeus; door de gelijkstelling met Artemis werd ook Leto als haar moeder genoemd.
Op Oost-Kreta werd zij Britomartis genoemd. Zij werd gezien als een jachtgodin, in het bijzonder de godin van de visvangst. De Grieken stelden haar gelijk aan Artemis. Deze godin zou uit liefde voor haar haar naam hebben aangenomen en liet zich als haar vereren. Volgens een verhaal raakte ze eens tijdens de jacht in een net verstrikt; ze werd hieruit door Artemis bevrijd en door haar vergoddelijkt. Op Aigina noemde men haar Aphaia of Aphaea, of Artemis Aphaia, en gaf haar als epitheton Vrouwe van het meer. Op Kaphallenia heette ze Laphria. De Filistijnen kenden haar als Derketo, de visgodin of walvisgodin, die dezelfde is als het zeemonster aan wie Andromeda bijna werd geofferd, en die wordt genoemd als de moeder van Semiramis, een Syrische vorm van ondermeer Rhea.
Door ondermeer Vergilius werd ze verbonden met de maan. Volgens een verhaal vluchtte ze voor de avances van de Kretenzische koning Minos, de zoon van Europa en net als Diktynna zelf een kind van Zeus; ze stortte zich om aan hem te ontkomen van een rots in zee. Ze werd gered door vissers, die haar ophaalden in hun net. Volgens Strabo sprong ze van de berg Dikte op Kreta, en daarom wordt ze Diktynna genoemd. De grot in de berg Dikte is de geboorteplaats van Zeus; deze plaats kan nog altijd worden bezichtigd. Ook in Elis vluchtte ze in zee, voor de stroomgod van de rivier Alpheios.
Op SiciliŽ heette ze Arethusa; zij was een bronnimf.
De naam Diktynna kan ook worden vertaald als 'de plaats van Diktynna', van diktynnaion. Misschien staat ze in verband met de berg Dikte, waar Zeus, Rhea's jongste kind, werd geboren. Walker leidt haar naam af van Dike, het woord voor 'recht' of 'wet'. Het zou een titel zijn van Rhea.

© nissaba.nl

Deze pagina is 4492 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: Heerseres van het net, van diktya
Andere namen: Britomartis, Artemis, Aphaia, Laphria, Derketo, Arethusa
Verwant: Europa


Functies: jacht, maagd
Attributen: net, rots
goden: Alpheios, Phoenix, Zeus

Landen/volken: geen, Grieken
Streek/gebied: , ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden