Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Ereshkigal [Andere spelling: Eresjkigal](Erato) vorige || volgende (Erinyen)


Eresjkigal. Ook Ereshkigal. Haar naam betekent Koningin van het grote rijk beneden. Soemerische en Assyrische godin van de dood en onderwereld, Irkilla of Aralu. Haar verering is al bekend van ca. 3500 jaar v.o.j. Eresjkigal heerste over de doden, en was niet aan een bepaalde stad verbonden. Haar Semitische naam was Allatu.
Ninazu ('Heer genezer') werd zowel als haar zoon als als haar echtgenoot genoemd. In Babylonische gezangen kwam hij voor als de 'koning der slangen'. Later werd Eresjkigal gecombineerd met de onderwereldgod Nergal, als zijn moeder of echtgenote. Nergal werd geïdentificeerd met de planeet Mars. Hij kan worden gelijkgesteld aan de Kanaänitische Resjeph.
De onderwereldgodin Nungal was een dochter van Ereshkigal. Zij strafte de zondaren.
Eresjkigals Semitische tegenhangster heette Husbisjag. Husbishag kondigde de dood aan; zij hield het boek bij waarin de naam en tijd om te sterven van ieder levend wezen stond opgeschreven. In haar naam werden plechtige eden gezworen. De boeken van de onderwereld worden bijgehouden door Beletseri.
In het verhaal De afdaling van Inanna naar de onderwereld noemt Inanna haar 'oudere zuster'. Eresjkigal werd bezocht door Inanna in verband met de begrafenis van Gugul-ana, de 'hemelstier', Eresjkigals echtgenoot. Dit is de enige bekende tekst waarin zijn naam wordt vermeld. Ereshkigal liet Inanna niet meer uit de onderwereld vertrekken.
Het verhaal over Inanna's afdaling naar de onderwereld (Irkalla of Aralu) symboliseerde de wisseling der seizoenen en de continuïteit van het sterven en opnieuw tot leven komen van de natuur. Het was zo belangrijk dat het in latere godsdiensten voortleefde, in diverse varianten. De naam van de Griekse koningin van het dodenrijk Persephone herinnert aan de herkomst uit Perzië van dit verhaal. Ook de mythe over Aphrodites geliefde Adonis is een variant van dit oude verhaal.
In een ander verhaal huwt Ereshkigal met Nergal, die vervolgens koning van de onderwereld wordt.
Eresjkigals boodschapper, die de mensen de dood bracht als hun tijd was gekomen en veroorzaker was van vele ziektes, was Namtar of Namtaru.
In latere astrologische teksten werd ze met het sterrenbeeld hydra verbonden. In Babylonië had dit sterrenbeeld de vorm van een gevleugelde slang met de voorpoten van een leeuw en het hoofd van een draak. Eresjkigals boodschapper Mutum ('dood') had eveneens het hoofd van een draak. Een andere monster, de gevleugelde draak Kur, zou haar van de hemel naar de onderwereld hebben ontvoerd.
Eresjkigal wordt soms vereenzelvigd met Ninlil, de beschermgodin van Nippur. Zij achtervolgde Enki, de vader van de vrucht die zijn droeg, naar de onderwereld, waar ze de maan baarde.
Op de zesde dag van de maand Kislim moesten mannen water schenken aan de thuiskomende kudde en een oude vrouw kussen. Dan zou toverkracht geen macht over hen krijgen.
De Semitische naam voor de onderwereldgodin was Allatu. Haar echtgenoot was Nergal. Ze was de godin van de seks. Onverzadigbare lust wordt ook aan Ereshkigal toegeschreven. De naam Allatu komt in een latere tijd voor als Allaat of Allat, een Arabische godin.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6017 keer bekeken




Kenmerken

Etymologie: Koningin van het grote rijk beneden
Andere namen: Husbishag, Alatu, Ninlil
Verwant: Allatu, Ishtar, Persephone, Gesjtinanna


Functies: dood, onderwereld
hemellichamen: hydra
Attributen: slang, stier
goden: Nergal, Ninazu, Reshef
Mythische plaatsen: Irkilla, Kur
Lokatie
Stad / steden:
Akkad (Mesopotamië), Babylon (Mesopotamië), Kutha, Sippar
Landen/volken: Assyrië, Mesopotamië, Soemerië
Streek/gebied: , ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden