Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Flora(Feronia) vorige || volgende (Fornax)


Flora. 'Bloem', 'bloei'. Flora was Romeinse beschermster van de bloeiende gewassen, oorspronkelijk van Sabijnse afkomst. Haar tempel stond op de Aventijnse heuvel. Een andere tempel stond op de Quirinaal. Flora had een eigen flamen, de flamen Floralis. Haar feest de Floralia werd rond begin mei gevierd; een ander feest vond plaats op 13 augustus.
Ze vertegenwoordige het seksuele aspect van de planten en de aantrekkingskracht van bloemen. Ze was de beschermgodin van de prostitutie.
In -238 kreeg ze op grond van de Sibyllijnse boeken naar aanleiding van een droogte een eigen Romeinse tempel. De tempel werd laag op de Aventijn gebouwd, vlak bij het Circus Maximus. Hij werd gewijd op 28 april. De keizer Augustus begon met de restauratie, die werd voltooid door Tiberius in het jaar 17.
Flora kan in bepaalde opzichten worden vereenzelvigd met godinnen als Maia, Ops of Fauna. Met de termen flora en fauna worden nu nog het plantenrijk en het dierenrijk aangeduid.
Het volksfeest ter ere van Flora, de Floralia, werd gevierd van 28 april tot 2 mei, waarbij ze werd voorgesteld als een meisje met een bloemenkrans. Met de Florae werd waarschijnlijk verwezen naar de derde mei, als het feest werd afgesloten met spelen, maar het zou ook een plechtigheid in de tempel op de Quirinaal kunnen betreffen. De Floralia werd ingesteld in 238 v.c., vanwege een orakel in de Sibillijnse boeken. Dit feest was de aankondiging van het 'groene' seizoen. Gedurende zes dagen vierde men haar feest met sporten, pantomime, toneel en ontkleedpartijen. Het feest was zo alom verbreid dat de eerste mei, de calenda maia nu nog steeds in vele landen een feestdag is. Waarschijnlijk importeerden de Romeinen de traditie van het dansen rond de meiboom in de landen die zij bezethielden. Deze dagen bracht men offers van melk en honing. Ook het florifertum maakte deel uit van het feest. De stad werd versierd met bloemen, en mensen droegen bloemenkransen en bloemen in hun haar.
Flora kan worden geÔdentificeerd met de Griekse Chloris, 'De Groene'. In het Latijn schijnt de Griekse CH verkeerd te zijn uitgesproken, waardoor het Flora werd. Chloris was een epitheton van de graangodin Demeter; het is ook de naam van een van de horen, de nimfen uit het gevolg van Aphrodite, die de seizoenen representeerden en de kalender bijhielden. Tot de rituelen van de Floralia behoorden seksuele gedragingen.
Volgens sommige Romeinse schrijvers was haar mystieke energie de bron van het bestaan van het keizerrijk, en Flora was de verborgen naam van Rome.
Als echtgenoot van Flora werd Favonus (Zephyrus) genoemd, de westenwind.

© nissaba.nl

Deze pagina is 9526 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: bloem, bloei
Verwant: Maia, Ops, Fauna, Chloris


Functies: prostitutie, bloei
Feesten en rituelen: Floralia (28 april)
goden: Zephyrus
Lokatie
Stad / steden:
Aventijn, Rome (ItaliŽ)
Landen/volken: ItaliŽ, Romeinen
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden