Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Gefion [Andere spelling: Gefn](Gautťovan) vorige || volgende (Gerd)


Standbeeld van Gefion in Kopenhagen
Standbeeld van Gefion in Kopenhagen

Gefion. Germaanse godin of mythische figuur, die wordt geassocieerd met Freija. Haar naam betekent 'geven' of 'schenkster'. Ze is een van de godinnen die Snorri Sturluson noemde in de Proza Edda. Ze is een van de Aesir. Misschien is Gefion een naam voor Freija, die de bijnaam Gefn had; dit woord is verwant aan 'Gefion'.
Gefion werd een maagd genoemd, en zij ontving ongetrouwde meisjes na hun dood. Maar elders worden haar vier zoons genoemd, waarvan de vader een reus was. Later trouwde ze met Skjold, een zoon van Odin, waarmee ze in Leire in Denemarken ging wonen. Odin was de echtgenoot van Frigga, die ook is te vereenzelvigen met Freya.

Gefion wordt er in een mythe door Odin opuit gestuurd om land te vinden. De Zweedse koning Gylfi belooft haar zoveel land te geven als ze kan omploegen. Hierop bezoekt ze een reus, en ze baarde vier zoons, die ze in ossen veranderde en voor haar ploeg spande. Vervolgens ploegde ze rond een groot gebied, zodat het loskwam van Zweden. Dit land is nu het Deense Sjaelland (Seeland), het eiland waarop Kopenhagen ligt. De oude naam van dit eiland was Niartharum, een naam die mogelijk in verband staat met Nerthus. Tacitus beschrijft rituelen voor Nerthus die raakvlakken vertonen met deze mythe.
De mythe is ook verwant aan de stichting van de Fenicische kolonie Carthago, door Elissa of Elyssar, een koningin uit Tyr. De Grieken noemden haar Dido.
Misschien was 'Gefion' een naam voor Freija in Denemarken. Gefion had eveneens een ketting die ze van de maker verkreeg in ruil voor seksuele attenties. Hetzelfde motief is ook bekend uit de mythologie over Aphrodite.
Er is misschien ook verband met het woord geofon, dat in oud-Engelse poŽzie werd gebruikt als een naam voor de zee.
'Schenkster' is een naam of bijnaam van vele godinnen. zoals de Griekse Pandora ('Schenkster van alles") of de Etruskische Turan. Turan was de Etruskische naam voor Aphrodite, die vele mythen gemeenschappelijk heeft met Freija of Frigga. Haar echtgenoot was Adonis, net als Odin een god wiens dood en herrijzenis jaarlijks werd herdacht.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6970 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: geven, schenken, gefn
Verwant: Freija, Frigg, Nerthus, Elissa, Aphrodite


Functies: maagd
Lexicon: Edda
Attributen: ketting, os, ploeg
goden: Aesir

Landen/volken: Denemarken, Germanen, Noors
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden