Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Gerd [Andere spelling: Gerdr](Gefion) vorige || volgende (Gesjtinanna)


Skimir brengt Freyrs boodschap aan de schitterende Gerd
Skimir brengt Freyrs boodschap aan de schitterende Gerd. Illustratie van Collingwood, 1908

Gerd is een reuzin uit de Noorse mythologie. De moeder van Gerd is de reuzin Aurboda, haar vader is de reus Gymir.
Gerd wordt genoemd in de lied-Edda of poëtische Edda, een verzameling liedteksten opgetekend in de dertiende eeuw, gebaseerd op oudere bronnen, en de proza-Edda of Jongere Edda, die in de dertiende eeuw is geschreven door Snorri Sturluson. Verder komt ze voor in de Heimskringla-sage, ook van Sturluson.

In het Edda-gezang Skirnirfor of Skimismal in de lied-Edda wordt beschreven hoe Freyr vanuit Hlidskjalf uitzag over de hele wereld. In het land der reuzen zag hij een schone jonkvrouw vanuit haar vaders huis naar haar eigen vertrek wandelen. Door haar 'stralende armen' die zelfs de lucht en de zee deden schitteren werd hij bevangen door een hevig verlangen naar haar.

Freyr wil haar het hof maken, maar hij benadert haar niet zelf, maar stuurt een afgezant met de naam Skimer, 'de Schijnende' (verwant met 'schemer' en 'skim'), naar Jötunheimr, waar Gerd woont. Skimer woont in Asgard, de 'tuin van de Asen', maar hij wordt vooral geassocieerd met Freij. Skimer was in staat de grenzen van de rijken te overschrijden. Hij was al eens naar de onderwereld geweest, en had in het rijk van Mimer aan de voet van de wereldes Ygdrasil een zwaard weggehaald met de naam Gambantein.
Skirnir vroeg Freijr om een paard dat de 'muur van vlammen' kan trotseren en het zwaard dat vanzelf vecht met het reuzengeslacht, en hij trok naar Jotunheim. Als hij probeert langs de honden van Gymir te komen, wordt de aandacht van Gerd gertrokken, en ze nodigt hem binnen. Skirnir brengt Freijrs wens over en biedt Gerd elf appels van goud aan, maar Gerd slaat ze af en zegt dat ze nooit met de zoon van Njord zal wonen. Dan biedt Skirnis de ring Draupnir, die werd verbrand met Balder, de zoon van Odin, die zich bovendien regelmatig zal vermeerderen. Maar Gerd heeft schatten genoeg en ze hoeft de ring ook niet. Skirnir dreigt haar het hoofd af te slaan met het zwaard, maar Gerd zegt dat ze zich nooit zal laten dwingen.
Dan dreigt Skirnir Gymir te doden, Gerd te betoveren en Gerd te sturen het troosteloze en mistige Nifelhel, een plaats onder de 'negende wereld', het huis van de doden. Hij schetst de ellendige alternatief dat haar lot zalzijn, en zegt dat haar de wraak van Odin en Freijr zal treffen. Gerd stemt ten slotte toe en belooft de zoon van Njord over negen nachten haar liefde te geven in het beschutte woud van Barri.

De proza-Edda spreekt niet van zo'n intimidatie. Gerd gaat in op het verzoek en regelt eveneens een ontmoeting in een plaats met de naam Barri of Barrey, die wordt omschreen als een bosje. De naam is ook wel in verband gebracht met Barra, een eiland dat behoort tot de Hebriden, en dat in het verleden Barrey heette.

© nissaba.nl

Deze pagina is 4540 keer bekeken
Kenmerken


Functies: stralen, reus, schoonheid, huwelijk, hofmaken
Lexicon: Edda
Attributen: appel, armen, ring, vuur, zwaard
goden: Freij, Freij
Mythische plaatsen: Jotunheim

Landen/volken: Germanen, Noors
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden