Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Juturna [Andere spelling: Iuturna](Irene) vorige || volgende (Manto)


Juturna. De Romeinse godin van de bronnen. Ze werd geÔdentificeerd met de nimf van de bron in de zuidwestelijke hoek van het Forum Romanum, die bekend stond als de Lacus Iuturnae. Het water van de vijver werd gebruikt voor officiŽle offerfeesten. Juturna stond ook in verband met de legendarische tweeling de Dioscuren (Castor en Pollux), die een tempel hadden vlak bij haar altaar. Hun paarden zouden uit de bron gedronken hebben toen ze de goede tijding kwamen brengen over de zegen bij het Meer Regillus in het jaar 494 v.o.j.
Een tempel voor Juturna stond op de Campus Martius. Deze was opgericht door Lutatius Catulus, en waarschijnlijk gewijd op 11 januari, de datum van de Juturnalia op het Forum. De Juturnalia werd gevierd op elf januari, als ook de Carmentalia begon. Aan het feest werd vooral deelgenomen door mensen die beroepsmatig een band hadden met water. Verder namen mogelijk ook dichters en schrijvers deel, omdat de bronnimfen hun inspiratie via het bronwater verspreidden.
Ook werd ze geŽerd tijdens de Vulcanalia op 23 augustus, samen met Stata Mater, de godin die de vuren uitdoofde. De Vulcanalia waren gewijd aan de vulkaangod Vulcanus.
Zowel de staat als burgers brachten offers aan Juturna. De offers bestonden uit geiten, lammeren, melk of olie. Wijn echter werd nooit aan haar geofferd.
Virgilius noemde Juturna als zuster van de prins Turnus. Haar echtgenoot was Janus, de god van het eind en het begin met de twee gezichten. Ze was de moeder van de brongod Fons of Fontus. Ooit had ze een affaire met de god Jupiter. Dit werd door de nimf Larunda of Lara verraden aan Juno, die analoog aan de Griekse Hera als echtgenote van de oppergod werd gezien. Juturna werd door Jupiter onsterfelijk gemaakt en kreeg de heerschappij over vele heilige bronnen. Larunda werd van haar tong beroofd en verbannen naar de onderwereld. Onderweg werd de zielengeleider of psychopompus Mercurius (Hermes) verliefd op haar. Hij verleidde haar, en ze werd de moeder van de Lares, belangrijke Romeinse huishoudgoden.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5242 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Carmenta, Camenae

Functies: nimf
Feesten en rituelen: Juturnalia (11 januari), Volcanalia (23 augustus)
Attributen: bron
goden: Fontus, Janus
Archeologie: Forum Romanum, Lacus Iuturnae, Marsveld
Lokatie
Stad / steden:
Rome (ItaliŽ)
Landen/volken: Romeinen
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden