Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Sopdet [Andere spelling: Sopdu, Sept](Rumina) vorige || volgende (Theia)


Isis rijdend op een hond
Isis rijdend op een hond die Sirius voorstelt. Op haar hoofd draagt ze een stralende ster.

Egyptische godin van de sterrenhemel. De Grieken noemden Sopdet 'Sothis', een ster die is ge´dentificeerd als Sirius. Haar naam betekent 'de scherpe', een verwijzing naar de helderheid van de ster Sirius. Ze werd afgebeeld met een vijfpuntige ster op het hoofd. Sirius was de 'hondster'; de 'hondsdagen' hadden betrekking op de verzengende dagen in het zomerseizoen, als Sirius aan de hemel verscheen. Deze verschroeiende hitte werd aangeduid met Sopdu, die door Sopdet was voortgebracht. Sopdus wordt ge´nterpreteerd als een kind van Sopdet en de god Sopd, een mannelijke vorm van Sopdet.
De opkomst van de ster Sirius in de zomer markeerde het begin van het nieuwe jaar in Egypte. De jaarlijkse vloed van de Nijl werd ermee aangekondigd. Sopdet werd beschouwd als de godin van de vruchtbare klei.

Het verschijnen van Sothis aan de hemel valt eens in de 1460 jaar samen met het zonnejaar. Deze cyclus van Sothis is een middel voor Egyptologen om de chronologie van de Egyptische geschiedenis te kunnen bepalen. De gebeurtenis vond bijvoorbeeld plaats in het jaar 7 van Sesostris III.
Het samenvallen met het zonnejaar vond ook plaats ten tijde van de Romeinse keizer Antoninus Pius in het jaar 139. Deze gebeurtenis werd op een speciale munt herdacht.

In een latere tijd werd Sopdet ge´dentificeerd met Isis. In een papyrustekst uit de vierde eeuw v.o.j. getiteld de klaagzangen van Isis en Nephtys, noemt Isis zichzelf Sopdet. Ze geeft aan dat ze voor eeuwig Osiris in de hemel zal volgen. De mythe heeft verwantschap met het verhaal van Artemis, die verliefd wordt op Orion. Zij doodt Orion per ongeluk op de valse aanwijzingen van haar broer Apollo. Artemis wordt als jachtgodin ook geassocieerd met honden, zoals in de mythe waarin ze iemand door haar honden laat verscheuren die haar gadeslaat tijdens het baden.
Orion zelf werd in de loop van de tijd ge´dentificeerd met Horus, de god met het valkenhoofd, de zoon van Isis en Osiris.

De echtgenoot van Sopdet was Sah, de Egyptische naam voor het sterrenbeeld Orion. Sirius is een van de sterren van Orion. De planeet Venus werd soms beschouwd als een kind van Sopdet en Sah.
Sopdet begeleidde de ziel van de dode koning naar de onderwereld.

http://www.wildwinds.com/coins/ric/antoninus_pius/i.html

© nissaba.nl

Deze pagina is 5624 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: Scherpe
Andere namen: Sothis, Isis
Verwant: Isis, Artemis


hemellichamen: Sirius
Attributen: hond, ster
goden: Orion, Sah

Landen/volken: Egypte
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden