Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Agave [Andere spelling: Agaue](Agape) vorige || volgende (Ahurani)


Haar naam betekent 'hooggeboren'. Haar ouders waren Harmonia en Kadmos. Haar echtgenoot heette Echion. Hij was een Spartaanse soldaat, geboren uit de tand van een door Kadmos gedode draak, die in de aarde was begraven. Agaves zoon was Pentheus. Ook had ze een dochter, Epirus. Agave was een zus van Semele, de moeder van Dionysos, en van Ino, ook Leukotheia of Mater Matuta geheten, de moeder van Melikertes. Dionysos, Melikertes en Pentheus komen alledrie om in rituelen die verband houden met de jaarlijkse oogst- of seizoenscyclus, waarin herinneringen overleefden aan mensenoffers of koningsoffers.
In onder andere de Metamorfosen van Ovidius valt te lezen hoe Agaves zoon Pentheus zich verzette tegen de orgiastische riten van Dionysos' cultus toen die in Thebe werden ge´ntroduceerd. Hij probeerde Dionysos samen met de Maenaden aan te houden, maar hij werd krankzinnig en rekende een stier in. De Mainaden trokken, razend geworden door de wijn, over de berg Cithaeron, waar ze kalveren verscheurden. Zij werden aangevoerd door Agave, die ten slotte Pentheus, die hen trachtte te stoppen, het hoofd afrukte.
Agave doodde ook de Illyrische koning Cithaeron. Zijn rijk gaf ze aan haar vader.
De naam Agave wordt ook genoemd als een van de Nere´den of de Dana´den. De moeder van de Dana´de Agave heet Europa, net als de zuster van Kadmos, Agaves vader. De vader van de Dana´den was Danaos. Zijn broer was Aegyptos, de vader van de vijftig echtgenoten van de vijftig Dana´den. Volgens de Grieks-Egyptische Manetho, die wordt aangehaald door Josephus Flavius, waren Danaos en Aegyptos namen voor de Egyptische farao's Ramses en Seti. Ramses I was inderdaad de vader van zeker vijftig zonen en vijftig dochters.

De mythologe Jane Harrison betoogde dat Dionysos aanvankelijk een biergod was, die thuishoorde in een paardencultus. Op oudere afbeeldingen wordt hij begeleid door paardmannen en draagt hij een wan in plaats van een mand met druiven. Dionysos werd verscheurd door wilde paarden; dit waren priesteressen van de godin met het hoofd van een merrie.
Dionysos werd ook wel de zoon van Demeter genoemd, met betrekking tot de Eleusinische mysteriŰn. Dionysos is een fallische godheid, een trek die in de Griekse mythen niet erg naar voren komt. Hij wordt door de Grieken vergeleken met de Egyptische geliefde van Osiris, die met een prominente fallus in een processie wordt rondgedragen, vooral door vrouwen. Ook zijn er overeenkomsten met de Hindoe´stische Shiva of de bijbelse David. Orpheus is een spirituelere vorm van Dionysos, maar Dionysische trekjes zijn nog waarneembaar als Orpheus na de dood van zijn geliefde Euridice belaagd wordt door op hem verliefde vrouwen.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5311 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Semele, Harmonia

Functies: orgie
goden: Dionysos, Pentheus

Landen/volken: Grieken, IllyriŰ
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden