Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Ahurani(Agave) vorige || volgende (Aisa)


Perzisch of Iraans. Zoroastrische yazat (geest) die met water wordt geassocieerd. De naam komt voor in de Avesta, zowel in het enkelvoud als in het meervoud. Het kan zowel een naam van godheid betreffen als betrekking hebben op een groep goden die worden aangeduid met het woord ahurani's. De naam kan worden vertaald als 'metgezel' of 'metgezellen' van Ahura; om die reden wordt Ahurani wel geassocieerd met de Iraanse hoofdgod Ahura Mazda. Ahura Mazda is een Perzische-Zoroastrische god die is voortgekomen uit de oudere Assyrische oppergod Ashura.

Ahurani zorgde voor een goede oogst en veel nakomelingen. Ze werd ondermeer aangeroepen door vrouwen die zwanger wilden worden. Een bestanddeel van de voor haar gehouden rituelen was een wateroffer. In de Yasna 68 uit de Avesta vraagt iemand Ahurani om een lang leven, en om later welkom te worden geheten in de schitterende woonplaats van de rechtvaardigen, het paradijs.

Ahurani lijkt te worden geassocieerd met alle vormen van vocht en water, niet alleen op aarde, maar ook in de hemel. De naam kon betrekking hebben op rivieren, zeeŽn, lichaamsvocht, regen enz. Deze vereenzelviging met water is misschien een herinnering aan oudere animistische godsdiensten, waarbij de natuurverschijnselen zelf een bepaalde kracht werd toegedicht. Dat kan worden vergeleken met de numen van de Romeinse godsdienst. In een latere tijd kregen de numen een antropomorfe gestalte. Hetzelfde proces is zichtbaar bij de Perzische goden.

In de Perzische zoroastrische leer was de belangrijkste godin van het water en vocht Anahita, een godin die wordt afgebeeld in menselijke gedaante. Zij werd sinds de tijd van de Achaemeniden gelijkgesteld aan de Babylonische Ishtar, die tevens de planeet Venus was en functies had als godin van de sekualiteit en als oorlogsgodin.
Een parallel wordt ook getrokken met de Indiase Varunani's, 'vrouwen van Varuna', uit de Rigveda. De naam Varuna komt al voor in een Hittitische tekst, in combinatie met Mitra / Mithras ('verbond' of 'vrienschap'), die ook een belangrijke god in het Zoroastrisme was.

Ahurani is ook een yazd die verlichting schenkt; de associatie met wijsheid is ook te vinden in de naam van Ahura Mazda, die letterlijk 'wijze heer' betekent.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5142 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Anahita

Functies: water, oogst, zwangerschap
Lexicon: yazat, Zoroastrische leer, Avesta, animisme, rigveda
goden: Ahura Mazda, Varuna

Landen/volken: PerziŽ

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden