Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Carmenta [Andere spelling: Carmentis](Cardea) vorige || volgende (Cassiopeia)


Carmenta. Ook Carmentis. Romeinse godin, Moeder van het Alfabet. Ze was de godin van de gesproken of geschreven magische woorden en van de voorspelling. Ze vertaalde de Griekse letters naar de Latijnse, en schonk zo de Romeinen het alfabet. Ze was ook beschermster van de geboorte. Oorspronkelijk heette ze Nicostrate.
Haar priesteressen heetten pontifices of flamines, of carmentes, en hun gezangen heetten carmen. Door middel van hun bezwerende incantaties, carmen geheten, riepen ze geesten op uit de onderwereld of hemel. Via het op een bepaalde manier van zingen van bepaalde woorden hadden ze bijzondere machten over hen. Ons woord charmeren is hiervan afgeleid.
De carmentes hielpen vrouwen bij de geboorte en voorspelden de toekomst van de pasgeborenen. Twee carmentes, Porrima en Postverta, stonden haar bij. Ze werden vereerd als Carmentas zusters. Porrima zong van wat voorbij was, Postverta zong over wat nog moest komen.
Een tempel voor haar stond bij de Porta Carmentalis in Rome. Deze zou geheel door vrouwen zijn gebouwd.
Aan Carmenta werden uitsluitend vegetarische offers aangeboden. Dierlijk vlees of leer was in haar tempel niet toegestaan. De Carmentalia, gevierd op 11 en 15 januari, werden voornamelijk bijgewoond door vrouwen. Op deze dagen offerde men rijst, en er werd met room gevuld gebak gegeten dat was gebakken in de vorm van mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen, of driehoekig, gevuld met frambozenjam.
Carmenta was waarschijnlijk de belangrijkste van de Camenae, bronnimfen die konden voorspellen. Deze werden later gelijkgesteld aan de Muzen. Die stonden ook bekend om hun zang. De muze Calliope schonk net als Carmenta het alfabet. Carmenta en de camenae hebben ook functies gemeenschappelijk met de Keltische feeŽn of faten, en met de Griekse schikgodinnen, de MoÔren. Ook bij de Germaanse Freyja bestaat de relatie tussen lettertekens en voorspellen, evenals bij de Nornen. De zogenaamde 'Goede Vrouwen' die worden geassocieerd met Diana komen ermee overeen. Ook Vrouwe Fortuna kan hiermee in verband worden gebracht. In volkssprookjes zoals Doornroosje wordt nog aan deze rol van vrouwen herinnerd.

© nissaba.nl

Deze pagina is 4969 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: zangeres; carmen; charmeren
Andere namen: Nicostrate
Titels: Moeder van het Alfabet
Verwant: Calliope, Camenae, Faten, MoÔren, Nornen


Functies: alfabet, geboorte, magie, orakel
Lexicon: pontifex, carmen, carmentes, flamen
Feesten en rituelen: Carmentalia (11 januari)
Attributen: gebak, rijst
Lokatie
Stad / steden:
Porta Carmentalis, Rome (ItaliŽ)
Landen/volken: Romeinen
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden