Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Dewi Danu [Andere spelling: Dewi Ulun Danu Bratan](Devi) vorige || volgende (Dewi Ratoe Kidoel)


Dewi Danu. IndonesiŽ, vooral vereerd op Bali. Ook Dewi Ulun Danu Bratan. Een andere naam is Ida Ratu Ayu Dalem Pingit. Dewi Danu is de beschermvrouwe van alle waterbronnen, zowel natuurlijk als kunstmatig. Verder is ze de godin van het kratermeer Bratan en het meer Batur (Danau Batur) op Bali. De tempelcomplexen hier worden bezocht door pelgrims en toeristen.
De tempel voor Dewi Ulun Danu Bratan werd in 1633 gebouwd door de koning van Mengwi, in een schilderachtig aangelegde tuin. De tempel drijft gedeeltelijk in het Bratanmeer, bij Bedugul. De rituelen die aan het Bratanmeer in de aan haar gewijde tempel worden gehouden, dienen voor het zekerstellen van de watertoevoer. Dewi Danu wordt verantwoordelijk gehouden voor de irrigatie van de landbouwgrond in de omgeving. De rijstsawa's hier vormen de belangrijkste bron van bestaan. De godin zorgt voor het water, dat ontspringt uit de vele natuurlijke bronnen op de hellingen van de berg Batur. Pelgrims uit heel Bali komen hier naartoe.
In het complex aan het Bratanmeer worden nog twee goden vereerd. De tempel van de de Zwarte Lotus is gewijd aan Brahma, en een kleinere tempel is gewijd aan Dewi Bhogawati, de godin van het voedsel en het drinken. De godin is zelf een verschijningsvorm van Brahma als Vishnu.
Haar tempel bij het Baturmeer staat hoog op de berg Batur, langs de route van Penelokan naar Kintamani. Het is een complex dat uit 9 tempels bestaat, en waar nog altijd verder wordt aangebouwd. Het complex is speciaal gewijd aan Dewi Ulun Danu.
Dewi Danu wordt vereerd door alle Balinezen. Haar vruchtbaarheidsaspect wordt beschouwd als pre-hindoeÔstisch, en ze was al bekend bij de oorspronkelijke Balinezen, die nog altijd rond de Danau Batur wonen. Het hindoeÔsme kwam naar Bali rond het jaar 1000, hoofdzakelijk via het Javaanse koninkrijk Majapahit.
Sinds wanneer de godin van waterbronnen werd vereerd is niet bekend. De vroegste overleveringen dateren uit de tijd dat de Uluwatutempel enige betekenis verkreeg. Dit is een schitterend klein tempelcomplex, dat in het uiterste zuiden van Bali hoog op een rots is gebouwd. Koningen werden naar deze plek vervoerd na hun dood, om met de nodige rituelen vanaf de Ulawatatempel naar het zuiden te worden geleid.
Met dank aan Roy Java.

© nissaba.nl

Deze pagina is 5953 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Anahita, Arethusa, Anahid

Attributen: bron
goden: Brahma, Vishnu
Archeologie: Batur, Bedugul

Landen/volken: geen, Bali, IndonesiŽ
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden