Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Dewi Shri [Andere spelling: Dewi Sri](Dewi Ratoe Kidoel) vorige || volgende (Dia)


Rijstmoeder dewishri
rijstpop of rijstmoeder voor dewi shri; variant op de Europese korenmoeder

Dewi Sri. Ook Dewi Shri, Sri, Shri. Rijstgodin in IndonesiŰ. Op West-Java heet ze Nji Shri. Shri is een hindoe´stische godin die vooral wordt vereerd op Bali. Als godin van de rijst was ze zo belangrijk in het hindoe´stische pantheon dat ze zelfs nu nog wordt vereerd door sommige moslims. Ze is verwant met Europese korengodinnen als Demeter en Ceres.
Rijst is het hoofdvoedsel in IndonesiŰ. Aan Dewi Shri wordt tijdens alle facetten van de rijstverbouw geofferd: in de zaaitijd, gedurende het groeien, en ten slotte tijdens de oogst. Temidden van de rijstvelden bevinden zich vaak kleine altaars waarop bloemen of fruit voor haar wordt neergelegd. Het rijstveld wordt een ziel toegedacht, die zich manifesteert in de rijstmoeder of Dewi Nina, op Soematra de Indoea Padi geheten. De rijstmoeder bevindt zich net als de Europese korenmoeder met name in de aren die het beste groeien. Ook Dewi Sri zelf wordt opgevat als de personificatie van de rijst.
Het hindoe´sme deed in IndonesiŰ zijn intrede in ongeveer de achtste eeuw, dus na een lange ontwikkelingsperiode. Een belangrijke rijstcultuur bestond al voor het hindoe´sme, zoals blijkt uit een term als sawa voor het natte, door kanalen ge´rrigeerde rijstveld, dat een zuiver Indonesisch woord is. Waarschijnlijk werd Dewi Shri sinds deze tijd geplaatst boven de inheemse godin van zaden en planten, Dewi Melanting. Melanting wordt vereerd als de dochter van Dewi Sri. Zij beschermt tuinen en markten. Dewi Melanting leeft gedurende een half jaar onder de aarde, en gedurende de andere helft erboven, net als Persephone of Kore, de dochter van de Griekse graangodin Demeter.
Dewi Shri heeft macht over de aarde en de maan. Zij is ook de beschermster van de doden, die ze ontvangt in haar schoot.
De Soendanese, hemelse godin Dewi Nawang Sasih is degene die de mensen leerde hoe ze de rijst moesten koken. Ze moesten ÚÚn korrel in een pot doen, en deze koken. De korrel zou zich dan vermeerderen, net zo lang tot de pot vol was. De enige voorwaarde waaraan moest worden voldaan was dat nooit een man de pot zou mogen aanraken. Op deze wijze leefden de mensen gedurende lange tijd onbekommerd, tot op een dag een koning zich niet kon bedwingen en met opzet de pot aanraakte. Dit ontstemde de godin zo dat sinds die dag veel meer rijst nodig was om een volwaardige maaltijd te verkrijgen, hoewel het door het water altijd nog flink opzwelt.
Hoewel rijst in Europa wordt geassocieerd met een witte kleur kan ongepolijste rijst allerlei kleuren hebben, van heel donker tot een goudgele kleur. Voor het eerst werd rijst waarschijnlijk zo'n 12.000 jaar geleden gedomesticeerd, door een neolithische gemeenschap in Noord-Vietnam, de Hoabin-cultuur genaamd.
Dewi Shri is verwant aan de Indiase Shri Lakshmi. In het zuiden van India wordt rijst Anna Laksjmi genoemd, 'voedsel van Laksjmi'. Dhanya Laksjmi werd van oudsher afgebeeld met een bundel rijstaren in haar hand.
In Tibet wordt een verwante Shri Devi vereerd. Zij is de beschermgodin van het boeddhisme. In Tibet heet ze dPal-Idan-Ihamo. Ze is de rechter van de doden en houdt de zonden van de mensen bij. Haar attribuut is een weegschaal, wat overeenkomt met rechter-godinnen als de Griekse Themis of de Egyptische Maat. Haar rijdier is een wilde ezel.

© nissaba.nl

Deze pagina is 9283 keer bekeken
Kenmerken

Andere namen: Shri, Shri Devi, Nji Shri
Verwant: Dewi Melanting, Demeter, Ceres, Persephone, Kore, Nissaba

Functies: dood, graan, korenmoeder, offer, onderwereld, rijst
Attributen: ezel, weegschaal

Landen/volken: IndonesiŰ
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden